A 400 km/h-nál is gyorsabb hiperautóval eddig kevesebb mint 50 kilométert tettek meg.

A McLaren 1993 és 1998 között egész pontosan 106 példányt készített az F1 típusjelzésű szupersportkocsiból, mely 386 km/h végsebességű modell egyik érdekessége, hogy három utas foglalhat benne helyet, a sofőr pedig középen ül.

A McLaren F1 szellemi örököse a Speedtail, mely az F1, a P1 és a Senna után a McLaren Ultimate Series negyedik képviselője. A kocsiból mindössze 106 példány készült és ezek mindegyike elkelt rögtön a hivatalos bejelentés pillanatában, vagy még az előtt.

Most azonban a kellő pénz birtokában le lehet csapni egy új gazdájára váró példányra, amely január végén egy arizonai árverésen kerül kalapács alá. Az eredetileg 2 millió euróba (726 millió forint) került kocsi várhatóan mintegy 5 millió euró (1,82 milliárd forint) magasságában cserél majd gazdát.




A 36-os sorszámú, MSO Heritage Atlantic Blue fényezésű Speedtail eddig kevesebb mint 50 kilométert hagyott maga mögött.




Az igen hosszú, több mint 5,1 méteres Speedtail rendkívül áramvonalas karosszériát kapott, melyhez mindössze 1430 kilogrammos tömeg társul.




A 4 literes biturbó V8-as benzinmotorra épülő hibrid hajtáslánc összteljesítménye eléri az 1050 lóerőt. Így aztán nem csoda, hogy a 0?300-as sprint ezzel a kocsival akár 12,8 másodperc alatt letudható (P1: 15,5 s), a végsebesség pedig mintegy 402 km/h.




A szélvédő felső része gombnyomásra elektronikusan sötétíthető, így nincs szükség hagyományos napellenzőkre. Külső visszapillantó tükröket sem találunk a karbonszálas autón, ezek helyét ugyanis nagyfelbontású kamerák és kijelzők vették át.




Érdekesség továbbá, hogy az első kerekek speciális, légellenállás-csökkentő felniket kaptak, illetve, hogy az aktív hátsó szárnyak flexibilis karbonszálas anyagból lettek kialakítva.




 




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!