Index – Külföld – London és Párizs már megállapodott a teherforgalom újraindításáról

általa megosztva admin
Kategória:Újraindulhat szerdától a teherforgalom és korlátozott mértékben az utasforgalom is az Egyesült Királyság és Franciaország között, miután a két kormány szerda hajnalra megállapodott ennek feltételeiről. Az egyezmény értelmében Franciaország negatív koronavírus-gyorsteszthez köti a belépés engedélyezését.

A francia hatóságok hétfőn 0 órától állították le a brit oldalról érkező teherforgalmat az Angliában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt.

A francia tilalom olyan járművekre vonatkozott, amelyekkel emberek ? gépkocsivezetők, utazószemélyzet, utasok ? is átkeltek volna Franciaországba. Az utazószemélyzet és utasok nélküli teherszerelvények ? konténerek és vontató nélküli kamionpótkocsik ? átkelését a francia hatóságok engedélyezték.

A francia korlátozás előzményeként a brit kormány bejelentette, hogy a vizsgálatok adatai szerint az Egyesült Királyságon belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő új koronavírus-variáns fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított változatokét.

 A francia zárlat súlyos fennakadást okozott az angliai oldalon a doveri kompkikötőbe és a folkestone-i vasúti terminálhoz tartó forgalomban: a délkeleti part felé vezető M20-as autópályán, illetve az egyik közeli, használaton kívüli repülőtéren kialakított átmeneti parkolóban a Kent megyei tanács adatai szerint kedd estig 2852 kamion torlódott fel.

A brit közlekedési minisztérium azonban szerda hajnalban bejelentette, hogy megállapodás született a brit és francia kormány között a teherforgalom és sürgős esetekben ?bizonyos mértékű? utasforgalom újraindításáról.

Ennek alapján szerda reggeltől újraindulaz Egyesült Királyságból Franciaország felé a légi, a vasúti és a tengeri közlekedés, de Franciaországba csak az léphet be az Egyesült Királyság felől, aki 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet mutat fel.

A brit szaktárca közleménye szerint ez a francia állampolgárokra és a Franciaországban élő britekre vonatkozik, valamint ? állampolgárságuktól függetlenül ? a kamionsofőrökre is, akiknek 30 perc alatt eredményt mutató koronavírus-gyorstesztet kell elvégeztetniük.

Ennek eredményét a sofőrök SMS-üzenetben kapják meg, és negatív lelet esetén ezt az üzenetet felmutatva, a szűrővizsgálat eredményének időpontjától számított 72 órán belül átkelhetnek Franciaországba.

A sofőrök tesztelését a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) és a brit hadsereg szakértői végzik.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter a megállapodást bejelentve hangsúlyozta: a brit kormány továbbra is a délkelet-angliai átkelők elkerülését kéri a teherfuvarozó cégektől a kikötői torlódások megszűnéséig.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) a megállapodás bejelentése előtt nem sokkal kiadott közleményében hangsúlyozta: ha a torlódásban rekedt kamionok 24 órán belül nem tudnak ismét útnak indulni, és így nem tudják felvenni a kontinensről importálandó ételszállítmányokat, karácsony után ?problémák támadhatnak? a friss élelmiszerek brit kínálatában.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között.

A briti szupermarketekben a francia zárlat elrendelésének hírére az elmúlt két napban felvásárlási hullám kezdődött.

A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco több termékre, köztük a tojásra, a rizsre, a tisztálkodási és egyéb higiénés árucikkekre átmeneti értékesítési korlátozást vezetett be a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. Az intézkedés alapján az érintett termékekből mindenki csak három egységnyit vásárolhat egyszerre.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.