A koronavírus-járvány többek közt az autóiparra is alaposan rányomta a bélyegét.

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) arról számolt be, hogy 2020 első 11 hónapjában mintegy 9 millió új személyautó talált gazdára, ami az előző esztendő hasonló időszakához képest 25,5 százalékos visszaesést jelent.

A legnagyobb visszaesést Horvátországban jegyezték fel. A horvátoknál 2020 első 11 hónapjában mindössze 33 953 új autót adtak el, és ez 42,4 százalékos csökkenést jelent a 2019-es adatokhoz képest. Bulgáriában és Portugáliában egyaránt 36,4 százalékkal mérséklődtek az eladások, Spanyolországban pedig 35,3 százalékkal romlottak az eladási mutatók.

A legnagyobb piacú európai országok közül Olaszországban 29, Franciaországban 26,8, Németországban pedig 21,6 százalékkal kevesebb új személyautó fogyott.

A legkisebb visszaesést Litvániában (16,2 százalék), Svédországban (16,4 százalék), illetve Dániában (16,5 százalék) regisztrálták.

Magyarországon az idei év első 11 hónapjában a tavalyi év hasonló időszakában feljegyzett 141 761 helyett csak 115 307 új autót adtak el, ami 18,7 százalékos visszaesést jelent.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!