Hiányos az élelmiszerellátás, alig van vécé vagy tisztálkodási lehetőség, a tesztelés pedig nagyon lassan halad a kikötőben.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás



A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Bár Franciaroszág enyhített a Nagy-Británniából érkezőkkel szembeni beutazási korlátozásokon, több ezer áruszállító még mindig a doveri kikötőben vesztegel. A sofőrök feszültek, hiszen a mostani állás szerint többen akár napokra Angliában ragadhatnak még, így pedig az ünnepekre sem érnek haza.

A BBC azt írja, hogy a doveri kikötő bejárata jelenleg zárva van, rendőrsorfal blokkolja azt. A hírcsatorna beszámolója alapján néhány fuvarozó megpróbált lejutni a kikötőbe, a rendőrség pedig megpróbálta visszaszorítani őket. A hatóság egy férfit le is tartóztatott a lap szerint.


?




A sofőroknek azt mondták, hogy csak akkor kezdik el átengedni a járműveket, ha a tüntetők elmozdulnak a bejáratnál lévő körforgalomból. De a sofőrök azt mondták, hogy nem tudnak semerre sem menni, mivel mindkét irányban el van zárva az út előlük.

Többen arról számoltak be a BBC-nek, hogy egyáltalán nem kapnak információt, mi várhat rájuk, az élelmiszerellátás hiányos, alig van használható vécé és a sofőröknek nincs nagyon lehetőségük tisztálkodni vagy kimosni a ruhájukat. A német Lufthansa légitársaság ugyanakkor szerdán friss gyümölcsöt és zöldséget szállított a kikötőbe.

A helyzetet bonyolítja, hogy lassan halad a tesztelés is, pedig a mintavételekbe már a katonaság is besegít.

Jelenleg körülbelül 10 ezer kamion vesztegel a kikötőnél, és még több ezer érkezésére kell számítani.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Világ

Az Európai Bizottság ugyanakkor azt javasolja, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, az ne utazzon.



MTI
Gazdaság

A doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben.