Sok magyar sofőrnek bevásárolnak a kint élők, az egyik kamionosnak inzulint is szereztek.

Nagyon sok magyar kamionos is vesztegel Angliában a doveri kikötőnél feltorlódott sorban, illetve a környékbeli utakon. Több kint élő magyar segíti őket például élemmel.

Az egyik kamionsofőr az M1-nek nyilatkozva azt mondta: már 44 órája és 30 perce várakozik, hogy átjusson a határon. Ahol ők társával várakoznak, élelmiszerért felváltva el tudnak menni, de tisztálkodásra nincs lehetőségük, és már kezdenek beletörődni, hogy szeretteik nélkül kell tölteniük a karácsonyt.

A csatorna tudósítása szerint sokan egyedül várakoznak a sorban, nincs lehetőségük elhagyni a járművet. Megsegítésükre a kint élő magyarok az egyik közösségi oldalon csoportot hoztak létre: megosztják az információkat és akinek szüksége van rá, segítséget is tud kérni. Néhány Angliában élő magyar azt is vállalta, hogy bevásárolnak nekik és az élelmiszert el is juttatják hozzájuk. Volt olyan kamionsofőr is, akinek inzulinra volt gyorsan szüksége, neki is a kint élő magyarok segítettek.

Szerda este megindult az angliai oldalon feltorlódott több mint 3800 kamion átkelése Franciaországba, miután a francia hatóságok megnyitották az új koronavírus-változat nagy-britanniai megjelenése miatt hétfőn lezárt határt a brit oldalról érkező forgalom elől. A Londonnal kötött megállapodás alapján azok kelhetnek át, akik gyorstesztet végeztettek, és ennek eredménye negatív.

A hosszas várakozás miatt feldühödött kamionosok szerdán többször is összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel Dover kikötőjében.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


MTI / hvg.hu
Gazdaság

A briteknél megjelent új vírusmutáció miatt állt le korábban az utas- és az áruforgalom a két ország között.



MTI
Gazdaság

A doveri kikötői hatóság hétfői közleménye szerint a francia oldalon elrendelt korlátozás várhatóan 48 óráig lesz érvényben.