Index – Külföld – Rábólintott az Európai Bizottság, megkaphatja az 1,8 milliárd złoty állami támogatást a LOT lengyel légitársaság

általa megosztva admin
Kategória:Jóváhagyta az Európai Bizottság a koronavírus-járvány miatt gazdasági nehézségekkel küszködő lengyel légitársaság, a LOT állami támogatását, amely a 400 millió eurónak megfelelő mintegy 1,8 milliárd złoty támogatott kölcsönből, valamint a 250 millió eurós (mintegy 1,1 milliárd złoty) tőkeinjekcióból áll, közölte az MTI a lengyel sajtóhírek alapján.  

Az 1,8 milliárd złoty (144,6 milliárd forint) értékű hitelt a lengyel állami fejlesztési alap (PFR) fogja nyújtani. A PFR elnöke, Pawel Borys a Twitteren megírta, a hitelszerződést a LOT-tal még a héten aláírják. Az első, 900 millió złoty (72,2 milliárd forint) értékű részletet az év végéig folyósítják, szerdán e célból hétéves lejáratú kötvényeket bocsátanak ki.

A lengyel állami vagyonkezelő tárca közölte, a LOT arra kötelezte magát, hogy hat éven belül törleszti vissza a PFR-től felvett hitel nagy részét, kamattal együtt.

Jacek Sasin lengyel kormányfőhelyettes, az állami vagyonért felelős miniszter szerint az 1,1 milliárd złoty  (90,4 milliárd forint) értékű tőkeinjekcióból is álló támogatási csomag lehetővé teszi a LOT további működését a világjárvány idején, és hozzájárul több ezer munkahely megőrzéséhez.

Sasin rámutatott, a járvány miatt a légi közlekedés világszerte ?a történelmileg legnagyobb válsággal szembesül”, az ilyen eredetű problémákkal küzdő LOT megmaradása és a járvány utáni további fejlődése „óriási jelentőséggel bír” az egész lengyel gazdaság számára.

Sasin már tavasszal kilátásba helyezte, hogy a járvány előtt dinamikusan fejlődő légitársaság jelentős állami támogatást kap, a projekt eddig az Európai Bizottság jóváhagyására várt.

A LOT a koronavírus-járvány miatt nem hajtott végre jelentős elbocsátásokat, elfogadta viszont a költségoptimalizálást célzó intézkedéseket, csökkentette a pilóták és az utaskísérők fizetését. Április közepén a LOT tulajdonosi jogait gyakorló PGL csoport kénytelen volt lemondani a német Condor szabadidős légitársaság korábban tervezett beszerzéséről.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.