A kaliforniai hiperautó végleges változata várhatóan 2022 elején mutatkozhat be.

Egy észak-kaliforniai cég, az Elation Hypercars novemberben mutatta be új modelljét, a Freedom elnevezésű luxuskategóriás elektromos hiperautót. Az újdonság egyelőre még csak számítógéppel renderelt felvételek formájában létezik, most azonban bejelentették, hogy megkezdődött a Dogo 001 nevet viselő prototípus elkészítése, melyet várhatóan 2022 elején követ majd a végleges változat.

A tervek szerint 25 példányt gyártanak majd a Lotus Evija, a Rimac C_Two és a Pininfarina Battista riválisának szánt kocsiból, melynek minden egyes darabja közel 4 ezer munkaóra alatt fog elkészülni.




Az Egyesült Államokban gyártandó, 2 millió dolláros (588 millió forint) újdonság mozgatásáról három villanymotor gondoskodik, amelyek egy kétfokozatú váltón keresztül juttatják el erejüket a négy kerékhez.

A villanyautóhoz képest alacsony tömegűnek mondható, 1650 kilogrammos Elation Freedom összteljesítménye nagyjából 1430 lóerő. Ha esetleg ez is kevés, akkor egy negyedik villanymotor megrendelésével 1900 lóerőre növelhető a teljesítmény.




A 100 kWh kapacitású akkumulátorral felvértezett elektromos autó 1,8 másodperc alatt gyorsul fel állóhelyzetből 100-as tempóra, a végsebessége pedig 416 km/h.

A kocsiból egy belső égésű motoros változat is készülni fog. Ez a 750 lóerős V10-es erőforrással szerelt kivitel 1290 kilogrammot nyom.




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!