Márciusról áprilisra tolták ki a végső dátumot a befizetésre.

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat jövőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) veszi át. A NAV szerint a változás a tulajdonosokat nem érinti, plusz teendőjük nem lesz. Fontos változás viszont, hogy az első részletet március 15-e helyett elég április 15-éig befizetni, a második részletet pedig szeptember 15-éig.

Az adóhatóság a közleményében arra is kitért, hogy az év elején a NAV minden érintettnek határozatot küld a fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról. 2022-től már csak azok kapnak értesítést a NAV-tól, akiknél valami változás történt, például nőtt a személygépkocsi életkora, és emiatt a gépjárműadó összege csökkent.

A NAV szerint a változások nem befolyásolják a gépjárműadó alóli mentességeket. A 2020. december 31-én fennálló adómentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV hivatalból, automatikusan veszi figyelembe az adó kivetésénél.

Jövőre a mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is a NAV-nál kell bejelenteni. A közlemény szerint a 2020. december 31-éig keletkezett, változott vagy megszűnt adókötelezettséggel kapcsolatos kérdésekkel továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

A jövő évtől kezdve a gépjárműadóból származó bevétel 100 százalékban a központi költségvetésbe megy, ami mintegy 87 milliárd forint lehet. Eddig az önkormányzatoknál az adó 40 százaléka maradt, a változtatásról még júniusban döntött a Parlament.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


Domány András
Itthon

Hiába tett panaszt az ellenzéki képviselők többsége az önkormányzatoktól elvett adóbevétel miatt, az Alkotmánybíróság az ügy lényegével nem foglalkozhat.



hvg.hu
Vállalkozás

A járvány miatt az ügyintézés jelentős része átterelődött az elektronikus csatornákra és telefonra.