Csúcsra emelkedett az amerikai Tesla részvényárfolyama pénteken az S&P tőzsdeindexben való hétfői megjelenése előtt.

Az Elon Musk amerikai milliárdos vezette Tesla hétfőn az eddigi legértékesebb cégként csatlakozhat az S&P 500 tőzsdeindexhez, melynek 1 százalékát teszi ki.

Az elektromos autókat gyártó vállalat papírjai 70 százalékkal drágultak november közepe óta, amikor bejelentették, hogy csatlakozik az index által felölelt 500-as társasághoz. A Tesla az idén szinte megvadult, a részvénye 700 százalékkal emelkedett. A papír pénteken 695 dolláros rekordáron zárt.

A Tesla S&P-hez való csatlakozása arra kötelezte az indexet követő befektetési alapokat, a Wall Street pénteki zárásáig összesen 85 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt vásároljanak, hogy a portfóliójuk tükrözze az index összetételét. Ugyanakkor ezeknek az alapoknak ugyanekkora értékű részvénymennyiségtől meg is kellett szabadulniuk.

A cég értéke 660 milliárd dollárra ugrott, és ezzel a 6. legértékesebb vállalattá vált a tőzsdén szereplő amerikai cégek között.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!