Szeptemberben szűnt meg minden olyan adás, amit ezeken a csatornákon lehetett hallgatni.

A Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet miszerint hétfőtől minden újonnan forgalomba helyezett magyarországi autóban gyárilag olyan beépített rádiónak kell lennie, amelyik alkalmas digitális rádiós műsorszolgáltatások vételére. Azért, hogy a járművekben ilyen berendezés legyen, a forgalmazó felel. A rendelet vonatkozik azokra az autókra is, amelyeket december 21-e után adnak újonnan bérbe.

A hír vélhetően az autókba épített rádiók gyártóit nem lepi meg, mivel ezek jellemzően mind képesek az úgynevezett DAB+ (Digital Audio Broadcasting) frekvenciák vételére. A megjelent rendelet annak fényében sokkal inkább érdekes, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lekapcsoltatta 2020. szeptember 5-én Magyarországon a digitális műsorszórást a rádióknak. A lépést azzal indokolták, hogy 12 év alatt, amíg a rendszer működött „nem mutatkozott sem piaci, sem hallgatói igény” a digitális rádiózásra.

Ennek nyomán áll elő az a furcsa helyzet, hogy miközben az EU-ban jövő héttől életbe lép az a rendelet, amelynek értelmében minden új autóban ilyen rádiónak kell lennie, Magyarországon nem lesz mit fogni a DAB sávokon. Az Európai Elektronikus Hírközlési Kódex szerint, amelyet az uniós országok írtak alá, ugyanakkor a digitális rádió biztosítja kellő módon a modern technológiákhoz való egyenlő hozzáférést, a jobb hangminőséget, a nagyobb lefedettséget vagyis a nagyobb szabadságot a rádióadók közti választásban. Ezen túlmenően pedig a rendszer képes számtalan egyéb információt is sugározni, közlekedési információktól kezdve, vagy akár vissza is lehet hallgatni adások.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Hol máshol, mint Angliában készítenének egy ilyen listát. Ellenoldalként, azért a legbiztonságosabb ötöt is összeszedték.Bedő Iván
hvg360

Van politikai hozadéka is a digitális rádiósugárzás itthoni lekapcsolásának, de az is lehet, hogy a tévével ellentétben a rádiónál amúgy sincs nagy szükség a digitális átállásra.