Jelentős lépésre szánták el magukat a legnagyobb kamiongyártók, valamint az Európai Autógyártók Szövetsége.

Húsz éven belül elektromos, bio-, illetve hidrogén üzemanyagú üzemre állnának át a kamionok ? erről írt alá megállapodást az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) és a Potsdami Klímakutató Intézet mellett a Scania, a Daimler, a Ford, a Volvo, a MAN és a DAF vezetője. A lépés része annak az átfogó kezdeményezésnek, amelynek célja, hogy Európa 2050-re emissziómentes legyen.

Az egyezmény arról szól, hogy a közúti teherszállításnak is el kell távolodnia a fosszilis üzemanyagok használatától, és a jelenlegi elektromos meghajtáson kívül az üzemanyagcellás teherautókat is előtérbe kell hozni, az ehhez szükséges infrastruktúrát pedig jelentősen fejleszteni kell. A teherforgalom számára a legnagyobb probléma ugyanis a töltési pontok nem elegendő száma, emiatt az átállás nem versenyképes alternatíva.

A kamionos cégek és a hozzájuk kapcsolódó iparágak beruházásai mellett politikai döntésekre is szükség van. Ilyenek a szén-dioxid-kibocsátáson alapuló útdíjrendszer vagy a szén-, illetve energiatartalom alapján kivetett energiaadó-rendszer bevezetése, ami az egyik leghatékonyabb ösztönző lehet, amíg a dízel ára alacsonyabb az alternatív tüzelőanyagokénál.

Az unió jelenleg elfogadott terve az, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkenti az 1990-es értékhez képest az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az autóipar szempontjából a 2025-ben életbelépő Euro 7-es környezetvédelmi norma lesz a választóvonal, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a ma ismert belső égésű motorok használatát. Emiatt komoly kritikákat fogalmaznak meg az iparág résztvevői.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!