A külügyminiszter szerint a BMW debreceni üzeme lesz a kulcspontja a német márka elektromobilitásra épülő stratégiájának.

Münchenben egyeztetett Szijjártó Péter a BMW vezetőivel. A külgazdasági és külügyminiszter közleménye szerint a BMW kizárólag elektromos hajtású autókat fog a készülő debreceni létesítményében gyártani. Szijjártó hozzátette, hogy a BMW ugyan eddig is gyártott elektromos autókat, jelenleg azonban egy teljesen új platform fejlesztésén dolgoznak mérnökei, erre épülnek majd a debreceni gyár autói. 

Az új platform jelentősége azért fontos, mert a BMW 2020 elejéig még azt kommunikálta, hogy azonos platformra fognak épülni az elektromos és nem elektromos autói is, vagyis nem lesz kimondottan elektromos autóknak szánt platform. Nyáron már kiderült, hogy lesz ilyen, most meg az is, hogy itthon gyártják majd az erre épülő kocsikat.

Szijjártó elmondta, hogy a tárgyaláson megállapították, hogy a beruházás terv szerint halad. A gyárnak helyet adó területet májusban kapta meg a BMW, az építmény megközelítőleg 320 milliárd forintba fog kerülni, amihez a magyar állam 130 milliárd forintos támogatást biztosít. A BMW tavasszal a gyár építésének halasztását jelentette be a járványra hivatkozva, Szijjártó pedig még most, decemberben sem mondott konkrét építési dátumot hozzá.

Amikor elkészül, a debreceni autógyár a márka tizenhetedik európai üzeme lesz, egyben az első, amely 2000 után épült.






A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Itthon

A Párbeszéd társelnöke fotózta le, milyen autóval érkezett a fideszes politikus.



Balla Györgyi
Vállalkozás

Meglepetésként érte a debrecenieket a bajor autógyár szerdai bejelentése a munkálatok elhalasztásáról, noha ezt korábbi hírek szerint már lehetett sejteni. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter Debrecenbe megy, hogy a BMW vezetőivel tárgyaljon.