A dobozos autók egyelőre az áruházak és a csomagfelevő pontok között fognak ingázni.

Amerika legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a Walmart 2021-től teljesen önállóan közlekedő csomagszállító autókat kezd el használni New Orleans-ben.

A cég egy Gatik nevű startuppal fogott össze, amely önvezető rendszereket fejleszt. A teherautóik már tavaly elkezdtek tesztutakat járni, egy alig néhány kilométeres útvonalon Arkansasban, ahol egy telephelyről kellett kiszállításokat végezniük a közeli vásárcsarnokhoz. A teljesített próbautak hossza mostanra eléri a 70 ezer mérföldet, vagyis 126 ezer kilométert ? a The Verge beszámolója szerint.

Egyelőre még biztonsági sofőrrel járnak a furgonok és csak egy depó és egy áruház között, de a terv az, hogy az útvonalukat jelentősen kiterjesztik. Ennek nyomán Louisianában lesz a következő helyszín, ahol munkába állnak az önvezető járművek, az egyik Walmart Supercenterből szállítják majd a rendeléseket a vevőkhöz olyan pickup pontokra, amiket a megrendelők megadtak. Az önállóan közlekedő kisteherautók útvonala 20 mérföldes (32 kilométeres) körzetre bővül.





A Walmart felmérése szerint a vásárlóik 90 százaléka 10 mérföldön (16 kilométer) belül lakik egy-egy boltjukhoz, de nem mindig a legközelebbi üzletben vennék át az árut. A Walmart autói számára a csomagátadó pont és az áruház közötti útvonal állandó, jól feltérképezhető, ami megkönnyíti az önvezető autóknak a tájékozódást.

A Walmart egyébiránt több hasonló társasággal dolgozik együtt mint a torontói Gatik, hogy automatizálják a kiszállításokat. A Waymo, a kínai Baidu, a Ford is benne vannak ilyen projektjeikben.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Illetve lassan nem mi megyünk Drive-inbe, hanem az jön hozzánk.



hvg.hu
Autó

Kaliforniától Pennsylvaniáig ment 12 államon keresztül, a rakterében 18 tonnányi vajjal.