Több mint ezer beküldött videónál járnak csak idén.

Míg a magyar rendőrök civil autókból is videózzák a szabálysértőket (a videóösszeállításaik egyre népszerűbbek), a lengyel kollégáik szintet léptek, és külön email címen várják az autósok saját, szabálysértésekről készült videóit ? írja a kreszvaltozas.hu oldal.

Mivel egyre több autóban van olyan kamera, amely jó minőségben rögzít, a hatóság úgy döntött, ha a beküldött videón egyértelmű a helyzet, eljárást indítanak. Az idén – mint az oldal írja -, több mint 1000 felvételt kaptak a rendőrök és ezek közül 971 valóban használható volt. Névtelenül nem lehet felvételt küldeni, a bejelentőnek meg kell adnia a nevét és a személyes adatait is.

A lengyel rendőrség szerint a módszer azért hatékony, mert az autósok előbb-utóbb felfogják, hogy akkor sem érdemes szabálytalankodni, ha nem látnak rendőrt a közelben. A legtöbb felvételt a tiloson áthajtásról, a szabálytalan előzésről és a zebránál elkövetett szabálytalanságról küldik be. De érdemes megnézni a videót, mert nem a sima eseteket gyűjtötték benne össze:

A lengyel rendszer nem példa nélküli, Angliában néhány éve szintén külön ?vonalat? tartanak fenn a saját civil felvételek számára.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Ehhez a sorozathoz a jelek szerint örökké lesz alapanyag.hvg.hu
Autó

A sofőr meglepően nyugodtan reagálta le a helyzetet.