A franciaországi Molsheimben, ahol a Bugatti székhelye van, kiállították a világ legdrágább autóját.

Több szempontból is érdekes története van a Bugatti Chiron alapjára épített La Voiture Noire nevű modellnek, amelyet a cég 110 éves fennállása alkalmából építettek. A páratlan autó egyfelől tisztelgés a márka egyik nagy klasszikusának, a Bugatti Type 57 SC Atlanticnak, amelyből két példány létezik és Ralph Lauren tulajdonában van az egyik. Másfelől az is pletykálták, hogy ajándéknak készült a Volkswagen-csoport egykori nagyhatalmú főnökének, a 82 éves korában elhunyt Ferdinand Piëchnek.




Mivel egyetlen példány létezik belőle, nem sokan láthatták ezidáig. Igaz, hogy a bemutatóján a Genfi Autószalonon nagy publicitást kapott, de azóta valójában nem tudni, mi lett a kocsi sorsa. A nyáron a német sajtóban az is megjelent, hogy az autót 9 millió euró feletti áron megvette Cristiano Ronaldo.




Azonban úgy tűnik, még mindig a Bugatti tulajdonában van a „Fekete Autó” és márka vezetése úgy döntött, hogy kiállítják Molsheim főterén, ahol a márkát Jean Bugatti alapította és ahol azóta is működik. A Place de l?Hotel de Ville előtt kiállított autó, nagy tömegeket így sem vonzhat majd az utazási korlátozások miatt, de legalább a környék lakói megcsodálhatják a különleges járművet, amelyről az sem kizárt, hogy mindössze egy makett.







A kocsiról ugyanis még mindig nem tudni pontosan, hogy csak egy kirakati példány-e, amelyben adott esetben motor sincs, mint azt a genfi bemutatója utáni videókon leleplezték, és a hajtásáról nem a híres Bugatti 8.0 literes, W16-os motor gondoskodik 1500 lóerővel, hanem egy kisméretű villanymotor, amely elég ahhoz, hogy a kocsi néhány métert megtegyen saját erejéből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A francia cég mindössze negyvenet épít majd az 5 millió eurós autókból, amelynek elkészült az első három példánya.



hvg.hu
Autó

A huszadik század korai éveinek repülőpilótáira emlékezik a Bugatti újdonsága.