A cég részvényeinek ára csak az elmúlt egy év alatt megnyolcszorozódott.

Nem kérdés, hogy mára a Tesla az autóipar egyik legfontosabb vállalata. Az elektromos autók között régóta diktálja a tempót, mindeközben mára messze a legnagyobb piaci értékkel bíró autógyártó vállalkozás lett.  

A történetét egy kis példányszámban gyártott sportkocsival kezdte alig több mint egy évtizede, és a portfóliója mára négy modellből áll. A cég üzletileg jó ideig nem volt sikeres, mostanra ez is megváltozott. Az elmúlt öt üzleti negyedévében már komoly nyereséget könyvelhettek el, amelynek nyomán a cég bekerül a legfontosabb amerikai cégeket tömörítő tőzsdeindexbe, az S&P 500-ba, mint meghatározó vállalat. Eközben a cég tulajdonosa Elon Musk a világ második leggazdagabb emberévé vált. 

Fontos tőzsdei lépés volt az is idén, hogy a cég részvényárait ötödölték, miután a papírok ára átlépte az 1500 dollárt. Gyakorlatilag minden addigi részvényes kapott még négy részvényt minden egyes Tesla papírja mellé. Ennek nyomán a cég piaci értéke nem változott, azonban a részvényenkénti 300 dolláros ár vonzóbb lehet a kisbefektetők számára.

Nem szabad elfelejteni mindezt 2006 és 2020 között érte el a cég, míg a legtöbb nagy versenytársa jócskán elmúlt 100 éves. Az alábbi animáció látványosan mutatja meg a cég felemelkedését, amelynek utolsó pillanatai leginkább olyanok, mintha a többi szereplő zsugorodna mellette törpe méretűvé pillanatok alatt.

A Tesla júliusban lépett túl a Toyotán, annak ellenére, hogy gyártás szempontjából még mindig csak töredéknyi, kevesebb mint 400 ezer autót állít elő, mint a 10 milliós éves darabszámmal piacvezető Toyota. Igaz, a Tesla komoly terjeszkedésben van, épül a gyáregysége Berlinben, a kínai üzeme most indult be igazán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Az ötlet az után juthatott eszébe, hogy alig tudott leparkolni Berlinben egy nagy méretű Tesla Model X-szel.



hvg.hu
Autó

A Tesla kapitalizációja 250-szer nagyobb már, mint amekkora a vállalat várható nyeresége, az Arrival brit-orosz cég értéke is csaknem 16 milliárd dollár, miközben még egyetlen járművet sem dobtak piacra.