A Múzeum Mélygarázsban egyszerre huszonnégy elektromos autót lehet tölteni.

Hétfőn adták át az autósoknak a Liget Budapest Projekt keretein belül létrehozott Múzeum Mélygarázst, mely háromszintes akadálymentesített létesítmény 800 autó befogadására alkalmas. A minden nap 0-24 óráig működő, nonfiguratív alkotásokkal díszített garázsba a Dózsa György útról lehet behajtani, a Damjanich és a Dembinszky utca közötti szakaszon.

Reggel 6 és este 10 óra között megkezdett óránként 300 forintot (az első két órában 250 forintot), este 10 és reggel 6 között pedig óránként 200 forint kell fizetni az autós parkolásért. A környező kerületek lakói kedvezményesen parkolhatnak (maximum 200 autó), a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt jelenleg este 7 és reggel 7 óra között bárki ingyenesen parkolhat. A szabad helyek aktuális számáról a létesítmény honlapján tájékozódhatunk.
A parkolást a kihelyezett automatáknál bankkártyával és készpénzzel, zónakód alapján mobil alkalmazással és SMS-ben, illetve Parkl applikációval lehet kifizetni, illetve parkolási bérlet is kapható. A biciklivel érkezők a legfelső szinten egy saját lehajtóval biztonságosan megközelíthető, öltőzővel és zuhanyzóval rendelkező zárt kerékpártárolót használhatnak.

A kihajtási pont közelében az elektromos autók töltésére is lehetőség nyílik. A villanyautósok húsz AC-, illetve négy DC-töltőpontot használhatnak, melyek közül hétfői ottjártunkkor előbbiek tesztüzemben működtek, utóbbiak pedig egyelőre még átadásra vártak.


Az AC-töltők legnagyobb teljesítménye 22 kW, a DC-egységek maximum 90 kW-os teljesítménnyel képesek tölteni az arra alkalmas autókat. Utóbbi már igen gyors töltést tesz lehetővé, de megjegyzendő, hogy az újabb elektromos autók ennél nagyobb teljesítmény mellett is tölthetők. A képeken látható BMW iX3 maximum 150 kW-tal tölthető, bruttó 80 kWh kapacitású lemerült akkumulátora ebben az esetben 34 perc alatt 80 százalékosra tölthető.

A villanyautók eseti töltéséért online felületen előre lehet fizetni, illetve Parkl alkalmazással is kiegyenlíthető a számla. Az AC-, illetve DC-töltés ára 75, illetve 129 forint/kWh.


DC-töltő


?
 

AC-töltők


?

DC-töltő


?
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!