A fejlesztők szerint simán el lehet vele járni töltés nélkül.

Az Aptera több mint egy évtizedes startup kezdeményezés, amely időről időre eltűnik, majd visszatér, hogy bejelentsék elkészültek forradalmi járművükkel, amelynek maximális hatótávja mintegy 1600 kilométer, fő erénye pedig, hogy napi ingázáshoz egyáltalán nem kell tölteni.

Az Aptera korántsem szokványos autó, hanem egy háromkerekű kétszemélyes szerkezet, amelynek napelemes karosszériája van. A jármű egy széles triciklihez hasonlít leginkább, amely 4,3 méter hosszú és 2,2 méter széles. (Ez utóbbi adat meglehetősen nagy értéknek tűnik annak fényében, hogy egy mai átlagos személyautó szélessége 1,8 méter, és egy szabvány parkolóhely mérete nálunk 2,3 méter.)

Az Aptera mindenesetre a hangzatos ?Never Charge? szlogennel reklámozza a járművét, a napenergia hatékony hasznosítására célozva. Mint a cég egyik alapítója a The Verge-nek elmondta, a rendszer folyamatosan tölti az akkumulátorokat, amelyeket úgy terveztek, hogy elegendő napfényt gyűjtsenek éves szinten akár 11 ezer mérföld (18 ezer kilométer) távolság megtételéhez. A kocsiszerkezetbe integrált napelemek három négyzetméternél nagyobb helyet foglalnak el, és 180 egyedi szoláregységből állnak, így képesek napi szinten 115 kilométeres hatótávot kiszolgálni.

A jármű igen könnyű és rendkívül áramvonalas is, a fejlesztők szerint a 40 kWh kapacitású teleppel felvértezett alapmodell tömegét 800 kilogramm körül tudják tartani. A menetdinamikája kifejezetten jó, mert 96 km/h-ra, alig 5,5 másodperc alatt gyorsul. Az Aptera sEV meghajtását vízhűtéses villanymotorok biztosítják 204 lóerős teljesítményig.

Két változatot kínálnak hamarosan belőle. Az Aptera Paradigm és Paradigm Plust, amely abban tér el az alapmodelltől, hogy háromkerék-hajtású. A járművek 100 dolláros összeggel foglalózhatóak, de a teljes áruk 25 ezer és 46 ezer dollár között lehet felszereltségétől függően. Az első modelleket a vállalat várhatóan már jövőre szállítani tudja. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Várakozások szerint 5-10 százalékkal csökkenhet a hibrid kamionok üzemanyag-fogyasztása.hvg.hu
Autó

Ha valami, akkor ez lehet a jövő egyik legmenőbb, zöld energiát használó járműve.