Ennek a közel 5 évtizedes múltra visszatekintő Porschénak a mai plugin hibridekhez hasonlóan mindkét oldalt található egy-egy tanksapka fedele.

A Porsche 1963 szeptemberében a Frankfurti Autószalonon leplezte le a 356-os utódjának tekinthető 911-es modellt. Ez az ős 911-esnek is hívott típus 1973-ig maradt gyártásban, és nemrégiben felbukkant belőle Magyarországon egy több mint érdekes 911T példány.




A mellékelt fotókon látható autó egyik fő érdekessége, hogy nem egy, hanem két betöltő nyílás található rajta: egyik oldalt benzint, a másikon pedig olajat lehet az autóba tölteni. Ez az úgynevezett „Ölklappe” modell 1972-ben látta meg a napvilágot, még pedig abból a megfontolásból, hogy az áthelyezett olajtartály révén javítani lehet a súlyeloszláson.







1972-ben 2 931 ilyen autó készült, 1973-ban azonban gyorsan vissza is került az olajtartály a motortérbe. Ennek oka prózai: a benzinkutakon gyakran tankoltak véletlenül üzemanyagot az olajtartályba.







A 4,29 méter hosszú, 1,65 méter széles és 1,31 méter magas, mindössze 1 050 kilogramm tömegű Porsche mozgatásáról egy 2,4 literes (pontosabban 2 341 köbcentiméteres) 6 hengeres boxermotor gondoskodik.

A 130 lóerős teljesítményű, illetve 196 Nm nyomatékú farmotor 10 másodperces 0-100-as gyorsulást, illetve 205 km/h végsebességet tesz lehetővé.







A 15 colos kerekeken gördülő, elöl-hátul tárcsafékes 911T jelen példánya lime zöld fényezésű, amit a 70-es években csak egyedi megrendelésre készítettek.

A Németországban gyártott amerikai kivitelű kocsinak az elmúlt évtizedekben hét tulajdonosa volt az Egyesült Államokban, mielőtt egy holland kereskedő visszahozta Európába.







A restaurálást végző csapat 2017-ben vásárolta meg a Porschét Hollandiában. Az eredeti motorral és ötfokozatú kéziváltóval rendelkező 911T komplett felújítása 15 hónapot vett igénybe, és az autó most 100 százalékosan eredeti műszaki, illetve esztétikai állapotnak örvend.




 













Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!