A közkedvelt autós alkalmazás a közeljövőben 36 új országban válik elérhetővé.

A Google bejelentette, hogy az Android Auto számos új európai, afrikai és ázsiai országban kap hivatalos támogatást, és számunkra kiemelten jó hír, hogy Magyarország is szerepel a listán.

Az eddig 36 országban támogatott Android Auto hamarosan már 72 országot fog lefedni. Az új országokban az elkövetkezendő hetekben egymás után teszik elérhetővé a szolgáltatást, cikkünk írásakor tapasztalataink szerint Magyarországon egyelőre még nem él a hivatalos támogatás. Aki akarta, kis trükközéssel, a megfelelő apk állomány manuális telepítésével eddig is használhatta itthon az Android Autot, a jövőben azonban ilyesmire már nem lesz szükség.

A hivatalos támogatás aktiválását követően az Android 10 és 11 szoftveres okostelefonokat egyszerűen csak csatlakoztatni kell az autóhoz és máris működni fog az Android Auto, a korábbi Androidot futtató készülékekre pedig a Play Áruházból kell letölteni az alkalmazást.
A Google Android Auto, az Apple pedig CarPlay néven a 2010-es évek közepétől kínálja az autósok számára a beépített navigációk és az okostelefonok közötti határmezsgyét elmosó megoldást.

Az alap elgondolás roppant egyszerű: a mobil futtatja a Waze-t vagy a Google Mapset, és annak képét ?egyéb funkciók mellett ? nem a saját, hanem az autó központi kijelzőjén jeleníteni meg.

 
A kocsi hangrendszeréhez csatlakoztatott telefon hozzáfér az autó GPS- és mobilantennájához, a navigációs szoftver pedig egyszerű hangutasításokkal, illetve akár a kormányon, valamint a középkonzolon elhelyezett gombok révén is egyszerűen kezelhető. Az esetek túlnyomó többségében kábeles kapcsolatot kell teremteni a mobil és az autó között, de szépen lassan mindkét platformon terjed a vezeték nélküli használat, még pedig a vezeték nélküli tölthetőséggel együtt.

Az Apple CarPlay cikkünk írásakor 36 országban élvez hivatalos támogatást, Magyarországon egyelőre nem, ettől függetlenül az iOS operációs rendszernek régóta szerves részét képező funkció hazánkban is használható.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!