Döbbenetes összeget készülnek elektromos autók fejlesztésére fordítani.

Az Daimler AG felügyelőbizottsága támogatja azt a pénzügyi tervet, amelynek keretében 2021 és 2025 között 70 milliárd eurót költenek majd villanyautós kutatási és fejlesztési projektekre, valamint az ezekhez szükséges ingatlanok és infrastruktúra létrehozása. A pénzből a legnagyobb részben a Mercedes személyautóinak elektromos változatainak fejlesztésére fognak költeni.

A nagy konkurens Audi is éppen a napokban jelentett be egy szintén komoly összegű fejlesztési csomagot, amelynek értéke 12 milliárd euró és 30 elektromos jármű létrehozását fedezi, amelyek közül 20 teljesen elektromos meghajtású lesz.

A Daimler pénzeinek egy részét elektromos teherautók projektjeire fordítják majd. A vállalatnak már vannak ilyen járművei, mint az eActros, ami egy kisebb hatótávú, városi, elektromos szállító autó.




Ola Källenius, a Daimler AG és a Mercedes-Benz AG igazgatóságának elnöke azt mondta, hogy a mostani lépéssel a villamosítási és digitalizációs átállást gyorsíthatják fel jelentősen.

A Mercedes egyelőre némileg hátrányban a többi prémium márkával szemben a teljesen elektromos járművek terén többek közt az egyik legnagyobb piacnak számító USA-ban. Példának okáért a Mercedes EQC modelljének értékesítését többször elhalasztották már az Egyesült-Államokban.




Mindenesetre a straégiát elfogadták, a Mercedes egyre több modelljének érkezik az elektromos megfelelője. Így képen is látható az E-osztály elektromos megfelelője EQE néven, illetve SUV-ként az EQS modell révén, valamint a kisebb EQA és EQB típusok, és az olyan exkluzív modellek is mint az 1200 kilométeres hatótávval kecsegtető EQXX.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Kis családi furgonnal bővíti kínálatát a stuttgarti cég.



hvg.hu
Autó

A kompakt Mercedesek mostantól saját fejlesztésű motort kapnak.