Index – Gazdaság – Több év alatt lábalhatnak ki a válságból a légitársaságok

általa megosztva admin
Kategória:



Hatalmas veszteségek érik a légitársaságokat a koronavírus-járvány miatt, a második világháború óta nem került ilyen mély gödörbe a légi közlekedés. A menetrend szerinti légi forgalom csaknem teljesen leállt márciusban, és bár a nyáron volt némi javulás, az újabb korlátozások miatt egyre nehezebb helyzetben vannak a légitársaságok ? nagyjából harmadára esett a globális utasforgalom 2020-ban.

Néhány részvény azonban így is jól teljesít, a Ryanair árfolyama már pluszban van, a Wizz Air részvényei pedig történelmi csúcsot döntöttek az év eleje óta.

A kilábalás viszont rendkívül lassú lesz, az utasforgalom várhatóan 2024 környékén térhet vissza a járvány előtti szintre. A vakcina megjelenése valamelyest felgyorsíthatja folyamatot, és már 2021 második felében megdobhatja a bevételeket, míg az év végére megállhat a készpénzégetés a szektorban ? írja a portfolio.hu. Ettől függetlenül veszteséges maradhat a piac, és a bevételek is csak a felét érhetik el annak, amit 2021-re jósoltak a járvány előtt.

A légitársaságoknál 118 milliárd dolláros veszteség várható idén, míg jövőre 38 milliárd dolláros.

A befektetők szerint a járványhelyzet nyertesei hosszú távon a diszkonttársaságok lehetnek.

Jelenleg a kínai légitársaságok vannak a legjobb helyzetben, mivel a belföldi utasforgalom már csaknem teljesen helyreállt, és ismét tudnak készpénzt termelni, ráadásul a teherszállítás is lendít az állapoton.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.