Az AvtoVAZ várhatóan a jövő év elején kezdi meg az újdonság forgalmazását.

A Lada 1977-ben dobta piacra ikonikus kompakt terepjáróját, a Nivát (VAZ-2121), amelynek a mai napig gyártásban lévő változatát a közelmúltban mi is kipróbáltuk. Sokan viszont nem tudják, hogy az AvtoVAZ több évtizedes múltra visszatekintő modelljét már jó ideje nem Nivának, hanem 4×4-nek hívják.

A Niva nevet ugyanis 1998 óta egy másik orosz terepjáró, a GM-AvtoVAZ által gyártott Chevrolet Niva viselte. Ez a modernizált VAZ-2121 technikára épülő és eleinte VAZ-2123 néven jegyzett, 80 lóerős 1,7 literes szívó benzinmotorral szerelt járgány konkrétan így nézett ki:
Tavaly év végén derült fény arra, hogy az AvtoVAZ kivásárolja a vegyesvállalatból a GM-et, idén áprilisban pedig bejelentették, hogy a GM-AvtoVAZ már Lada West Togliatti névre hallgat. Idén nyáron aztán a vállalat fő terméke, az eddig 700 ezres mennyiségben gyártott Niva terepjáró visszatért a Lada termékkínálatába. A kocsi külsejéről és kormányáról eltűnt a Chevrolet-jel, amelynek helyét a jól ismert Lada-embléma vette át.
Most pedig feltűnt egy kémfotó, amin orosz források szerint az alaposan felfrissített Lada Niva látható. A Suzuki Acrosst követően íme egy újabb divatterepjáró, melyen a Toyota RAV4 vonásai fedezhetők fel, azonban míg a Suzuki esetében egy normál rebrandingnek lehetünk tanúi, az AvtoVAZ tervezőinek vélhetően szimplán csak megtetszett a RAV4 orrkiképzése.


Mivel ez a kereskedelmi forgalomban várhatóan februárban felbukkanó Niva is egy több évtizedes múltra visszatekintő modell, sokan inkább a teljesen új Nivára várnak. Ennek előfutára a 2018-ban bemutatott 4×4 Vision tanulmányautó, amelynek végleges változata várhatóan 2022 körül fog bemutatkozni.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!