Azt kínálták szolgáltatásként autókat vásárlóknak, hogy segítenek megspórolni a vagyonátírási illetéket.

Közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat egy nő és egy férfi, valamint nyolc bűntársuk ellen, mert gépkocsik átírásával trükköztek ? közölte a Békés Megyei Főügyészség.

Egy 65 éves, büntetett előéletű békéscsabai férfi 2015 áprilisában egyszemélyes kft.-t alapított egy 48 éves, szintén büntetett előéletű békéscsabai nő kérésére. A céggel tényleges gazdasági tevékenységet nem akartak folytatni, ezért már a cégjegyzékbe is valótlan adatok kerültek ? ami szintén közokirat-hamisításnak minősül. Ezzel a céggel ?segítettek? hozzá gépkocsivásárlókat ahhoz, hogy ne kelljen a kocsik után vagyonszerzési illetéket fizetni, mondván, a gépjármű-forgalmazással foglalkozó cégek mentesülnek ezalól.

Fiktív adásvételi szerződésekkel 314 gépkocsi tulajdonjogát szerezték meg, az eljárásért 10-30 ezer forintot kaptak a valódi tulajdonosoktól. A nő a személygépkocsik tulajdonosait egy füzetbe jegyezte fel keresztnév vagy becenév megjelölésével, a gépkocsi rendszámának, típusának és a szerződéskötés időpontjának rögzítésével.

A vevők közül a nyomozás során többeket sikerült azonosítani: nyolc ember ellen vádat emeltek, néggyel szemben pedig feltételes ügyészi felfüggesztést alkalmaztak.

A békéscsabai ügyészség most azt indítványozta, hogy ítéljék valamennyi szereplőt pénzbüntetésre, ezen felül a nőtől és a férfitól a megszerzett pénzt vigyék vissza, a férfit pedig tiltsák el gazdasági társaság vezetésétől.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Jelentős készletektől kénytelenek megválni az autókölcsönző cégek, amelyeknek hamar meglehet a felvevőpiaca.hvg.hu
Autó

Az egyikük még a csaló cég számlájáról is sikkaszott.