Az autópályakezelő egyre többször használ úgynevezett ütközési energiaelnyelő berendezéseket, amelyek megvédhetik a munkaterületen dolgozókat, sőt a balesetet okozó járműben ülőket is.

Az elmúlt napokban két ütközési energiaelnyelő eszköznek is nekihajtottak autósok az M1-es és az M7-es autópályán, és az utóbbi esetet a Közút egyik kamerája rögzítette is. Mint a cég részéről írják, az első eset az M1-es autópálya bicskei szakaszán, a Hegyeshalom felé vezető oldalon történt múlt szerdán. A védőkorlátot javították a belső sávban, amihez le is kellett zárni a területet. A jól látható jelzések ellenére egy autó nekicsapódott a dolgozókat védő eszköznek. Személyi sérülés szerencsére itt nem történt.

Néhány nappal később az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 83-as kilométernél szintén a belső sávban történ hasonló jelenet – ezt vette fel egy közeli autópálya kamera. A korlátozás itt is a belső sávban volt, és mint látni több autó is nagy sebességgel érkezik a lezárt terület közvetlen közelébe. Egy kisbusz még éppen be tudott vágni egy kamion elé, hogy elkerülje a becsapódást. A mögötte haladó három személyautóból az első az energiaelnyelőnek ütközött, míg a mögötte érkezők csak úgy tudtak a középső sávba sorolni, hogy a teherautók is gyorsan arrébb soroltak.





Az autópályakezelő – mint írják – mindkét esetben több lépcsőben is figyelmeztette a várható veszélyre az autósokat. A tapasztalatuk azonban az, hogy ennek ellenére sokan az utolsó pillanatra hagyják a besorolást és előfordul már nincs lehetőségük sávot váltani és becsapódnak az ütközési energiaelnyelő berendezésekbe vagy nekiütköznek a mellettük haladó járműbe.

Ezek az ütközéselnyelő eszközök csak úgymond egyszer használatosak, ha a legkisebb sérülés éri őket, akkor is totálkárosnak minősülnek. Típustól függően 3-5 millió forintba kerülhetnek és havonta átlagosan legalább 1 darabot összetörnek az autósok.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A tempós hóban csúszást kicsit túlvállalta valaki.



hvg.hu
Autó

A biztonsági őr vette észre őket lopás közben.