Év végétől lép életbe az új szabályozás.

A jogosulatlan úthasználat miatt kiszabott pótdíjak a fizetési felszólítást követően kiválthatóak lesznek az éves országos matrica megvásárlásával. A 2018-ban bevezetett pótdíjmaximalizálás pedig a jelenlegi háromhoz képest már két eset után is megengedetté válik ? közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A szintén bevezetendő ?pótdíjamnesztia? 180 napos ügyintézéssel, hat pótdíjnak megfelelő összeg  ? jelenleg 89 250 forint ? ellenében mentesít a felhalmozódott, akár több százezer forintos követelés megfizetése alól.

A kapcsolódó rendeletmódosítások az idén megépült gyorsforgalmi szakaszokkal bővítik a személyautók számára díjköteles hálózatot, és rögzítik a díjak inflációkövetésének szabályait is.  

Évente több mint 10 ezer úthasználó kénytelen pótdíjat fizetni, amiért késve vásárol éves matricát ? olvasható a közleményben. Közel 15 ezren élnek a pótdíjmaximalizálás lehetőségével.

Az új intézmény egyértelműsíti azt a szándékot, hogy az állam ne büntetéssel, hanem más módon ösztönözzön jogkövető magatartásra

? mondta el Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár. Az úthasználók az új rendelkezések hatályba lépésétől dönthetnek úgy, hogy a pótdíjfizetés helyett utólag megvásárolják az éves országos matricát. Az éves matrica a vásárlás naptári évében és a következő év januárjának végéig jogosít az autópályák, autóutak igénybevételére. 

A pótdíjmaximalizálás a többször hibázó autósoknak biztosít az akár tucatnyi pótdíj megfizetésénél olcsóbb alternatívát. Jelenleg 75 napon belül lehet azt kezdeményezni, hogy a legalább háromszor mulasztó autós két pótdíj összegének megfelelő ? az érvényes előírás alapján 29 750 forintos ? egyszeri díj fejében mentesüljön pótdíjfizetési kötelezettsége alól. Ha valaki csak kétszer hibázott, és 60 napon túl fizet, ezt két emelt pótdíjnyi pénze ? most 119 ezer forintja ? bánja, mivel a negyedannyiba kerülő maximalizálásra eddig csak három esettől volt mód.

A 75 napos határidőt elmulasztók esetében a jogszabály eddig semmilyen érdemi kedvezmény alkalmazását nem engedte meg. Mivel a pótdíj 60 napon túli megfizetése esetén a követelés összege a hatályos szabályok szerint 59 500 forint, már négy jogosulatlan úthasználat díja is több százezer forintra növekedhet.

Az új előírások a korábban kizárólag természetes személyek számára elérhető részletfizetési lehetőséget kiterjesztik a gazdasági társaságokra. Az úthasználóknak kedvez az is, hogy a rendelet szerinti szolgáltatások elvégzéséért egy alkalommal kérhető csak ügyintézési díj.

A rendeletmódosítások döntő része 2020. december 1-jén lép hatályba.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Tavaly óta van lehetőség egy órán belül pótolni, ha valaki matrica nélkül hajtott fel egy fizetős autópálya-szakaszra.hvg.hu
Közlekedés

A jövő hét elején lejárnak a tavaly vásárolt éves autópálya és megyei úthasználati jogosultságok. Valahogy felmerült az is a napokban, talán ennek apropóján, miért nincsen eseti ? egy útra, egy napra ? szóló jogosultság?