Megszokásból vezetőknek ajánlott átnézni a listát.

Összesen 23 útszakaszon csökkent a megengedett maximális sebesség idén, eközben 4 helyen növekedett is ? írja a Vezess.hu azután, hogy kikérték a közútkezelőtől a változásokról szóló listát. Leginkább az út minősége, balesetek miatt, lakossági kezdeményezés vagy a rendőrség kérésére változtatnak egy-egy szakaszon a sebességhatárokon.

A Vezess megyénkénti listát közölt az utakról, amelyeknél feltüntetik a módosítások okát is. Jellemzően bevásárlóközpontok vagy ipari területek kiépülése miatt csökkentettek sebességet. Ilyenre például a 6-os úton Pécs belterületének egyik szakasza, ahol bevásárló központok miatt szüntették meg a 70 km/h-s szakaszt és raktak ki 50-es táblát.

Előfordul, hogy egy baleset miatt a rendőrség tesz javaslatot a forgalmi rend felülvizsgálatára. Ez történt idén Domaszéknél, ahol az 55-ös út bevezető részén csökkentették a sebességet 60 km/h-ra. Hasonló okból a 2-es főút, Vác utáni kanyargós emelkedőjére kikerült ki több 70-es tábla is a balesetek miatt.

Van összesen négy helyszín, ahol viszont növekedtek a sebességhatárok. Székesfehérváron például a rendőrség kezdeményezte az emelést a 7-es főút egy szakaszán, ahol eddig 50-es tábla volt, mostantól 70-nel lehet menni. Nógrádban pedig egy korábban 90 km/h-s útszakaszt tettek 110 km/h-s zónává a 21-es úton. A teljes lista itt nézhető át.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Egy civil szervezet kezdeményezett Kresz-módosítást.



hvg.hu
Autó

Feltűnő táblákkal hívják fel az autósok figyelmét a legfontosabbra, amikor biciklist előznek.