Index – Külföld – Szlovéniában bírságemeléssel tartanák vissza a népeket a találkozástól

általa megosztva admin
Kategória:



A szigorú intézkedések ellenére sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Szlovéniában, és további aggodalomra ad okot, hogy nő a kórházi kezelésre szoruló betegek és az elhunytak száma ? írja az MTI a helyi sajtó keddi jelentésére hivatkozva. Jelko Kacin kormányszóvivő szerint az adatok nem biztatóak. Úgy fogalmazott,

nem lehet járványgócokról beszélni, a vírus az egész országban jelen van.

A kormány szerint azért nem lassul a járvány terjedése, mert sokan nem tartják be a megelőző intézkedéseket, ezért drasztikusabb büntetések bevezetését kezdeményezi. A kabinet törvénymódosítási javaslatában 1500-tól 15 000 euróit terjedő pénzbírsággal sújtanák azokat, akik a gyülekezési tilalom megsértésére buzdítanak.

A kormány által kedden közzétett adatok szerint

az elmúlt 24 órában 1302-vel 67 080-ra nőtt a fertőzöttek száma, és rekordszámú, 59 beteg meghalt.

A járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1156-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1299-en vannak kórházban, közülük 204-et ápolnak intenzív osztályon.

Szlovéniában szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos az országban. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 2323 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 108 014-et. Az elmúlt napon 47 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi áldozatainak száma ezzel 1445-re emelkedett. Kórházban 2093 beteget ápolnak, közülük 244-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva.

Zágrábban hétfőtől a lakosság tömeges tesztelésébe kezdtek.

Egy nap alatt 1200 gyors antigéntesztet végeztek, és minden harmadik tesztalany lett pozitív.

 Eközben Andrej Plenković horvát kormányfő részvételével kedden videokónferencián ülésezett a nemzeti válságstáb és a megyei elöljárók. A tanácskozást követően Davor Božinović belügyminiszter, a válságstáb vezetője bejelentette: 

a hét végéig újabb szigorításokat léptetnek életbe, amelyek karácsonyig lesznek érvényben.

Részletekbe nem bocsátkozott a tárcavezető, de mint mondta, nem lesz a tavaszihoz hasonló gazdasági leállás, és kijárási tilalmat sem rendelnek el.

Horvátországban a jelenlegi intézkedések szerint a nyilvános összejöveteleken legfeljebb 25-en, esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken pedig legfeljebb tízen vehetnek részt. A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni. Zárva vannak az éjszakai szórakozóhelyek, a kávézók és éttermek pedig csak 22 óráig tarthatnak nyitva.

Néhány megyében ugyanakkor már most szigorúbb intézkedések vannak érvényben. Varasd megyében bezárták a vendéglátóhelyeket és az edzőtermeket, valamint tilosak a nyilvános összejövetelek. Eszék-Baranya megyében pedig távoktatásra álltak át a középiskolák és az általános iskolák felső tagozatos osztályai.





Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.