A hírek szerint a Xev Yoyo kisautót már idén decemberben meg lehet vásárolni.

A kétüléses Xev Yoyo, a világ egyik legolcsóbb elektromos autója, amely egy kínai cég és a Torinói Műszaki Főiskola projektjeként valósult meg és Olaszországban kezdik forgalmazni hamarosan.

A torinói székhelyű kínai Xev cég márkajelzése alatt fut majd a kocsi, amelynek nagy része 3D-s nyomtatatással készült. Ennek kapcsán több figyelemreméltó megoldást is tartalmaz, az egyik, hogy mindössze 57 elemből áll a jármű, szemben a szokványos autók több ezer alkatrészével. A futómű, az ülések és az ablakok kivételével az autó minden látható része 3D nyomtatású, ami a leírásuk szerint 70 százalékos gyártási megtakarítást jelent a hagyományos techológiákkal szemben.

Az elektromos jármű 2,5 méter hosszú és 1,5 méter széles, 450 kilogramm tömegű, akkumulátor nélkül. A szélvédő, az ablakok és a hátsó ablak nagy méreteinek köszönhetően az utastér tágasnak és világosnak tűnik, ami egy ilyen kis jármű esetében nem hátrány. A kormány mögött nincs műszerfal, csak egy nagy, modern hatású kijelző.A 10 lóerős villanymotorja 70 km/h-s csúcssebességet, a 9,2 kilowattórás akkumulátora pedig 150 kilométeres hatótávolságot biztosít az autónak. Ráadásul ezek az akkumulátorok gyorsan cserélhetőek is. Ennek a gyakorlati részét is megoldották, mert partnerséget kötöttek az egyik legnagyobb olasz üzemanyag-forgalmazóval a Q8-t hálózattal, amelynek töltőállomásain elvileg megoldják majd a kisméretű akku cseréjét. A mini Xev Yoyo ára 5999 euró lesz az előzetes hírek szerint és 2020 decemberében már meg is érkezhet az olasz piacra. Az ilyen kisautó, mint az Xev Yoyo ideális lehet autómegosztó flottáknak, illetve olyanoknak, akik nem akarnak sokat költeni egy teljes értékű autóra, mert rövid távokat tesznek meg, csak munkába járáshoz vagy bevásárláshoz kell nekik egy közlekedési eszköz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

A távol-keleti autót első sorban taxinak szánják.hvg.hu
Autó

Csak egy maradhat: a villanyautó.