BrandContent: EV-kiszámoló: ennyit jelent az elektromos autó a cégének

általa megosztva admin
Kategória:


Az elektromos autók számtalan előnye mellett a vállalkozások is jól járhatnak, ha ilyen cégautót választanak. Feltételek, kedvezmények, pályázati lehetőségek és nem utolsó sorban számok: mindezekről Benedekffy Gábor, a Hyundai E-mobilitási projekt vezetője beszélt.

A laikus szemlélőnek is feltűnhetett, hogy egyre szaporodnak Magyarország útjain a zöld rendszámos elektromos autók, ami nem véletlen. Az elektromos hajtású járművekhez (EV, azaz electric vehicle) ugyanis jelenleg igen kedvező feltételekkel juthatnak hozzá a vásárlók. Ártól függően, akár két és félmillió forint állami támogatással beszerezhetők, ezen felül nem kell utánuk regisztrációs és súlyadót fizetni, de a parkolási díjat is egyelőre elengedi az állam a zöld rendszámos autóknak. Emellett az EV-autóknak a szervizköltsége is lényegesen alacsonyabb, mivel a villanymotorban jóval kevesebb a kopó alkatrész, illetve az igénybevétel is máshogy alakul, mint a belső égésű motorral szerelt változatoknál.

Ennyit számít az elektromos autó a cégnek

Az elektromos autó választása a cégek számára is tartogat előnyöket. A fent említett kedvezményeken túl, a vállalkozások elfelejthetik az átírási illetéket és a cégautókra kivetett adót is. Az elektromos autó beszerzése pedig energiahatékonysági beruházásnak is minősül, mert kimutathatóan és igazolhatóan csökken a vállalkozás károsanyag-kibocsátása, energiafelhasználása és járulékos költsége a járművet illetően. Ez azt jelenti, hogy a töltési költséggel kapcsolatos kedvezményeken túl a lízingdíjnak is visszaigényelhető az áfája, ráadásul a társasági adó, az úgynevezett TAO kifizetésénél is számolhatnak kedvezményekkel a cégvezetők

Szintén fontos, hogy a jármű üzembe helyezését követő két éven belül kell megkezdeni a TAO-kedvezmény felhasználását, ami azért lényeges, mert az idén igényelhető még a 2019-ben megvásárolt és forgalomba helyezett EV és PHEV autókra is igényelhető.

A cégek az elektromos autókra felhasználható TAO kedvezményt 2020. december 17-ig vehetik igénybe, ezt követően már nem.

Példaként a piacvezető Hyundai Kona Electric modellt vettünk alapul, amelyből ma már jó néhányat látni a hazai utakon, de például az egyik hazai közösségi autómegosztó flottájában is találkozhatnak vele a járókelők.

A Hyundai Kona Electric listaárona 10 999 000 millió forintba kerül, de nézzük meg, mit jelent ez a különféle kedvezmények fényében. Az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) weboldalán is elérhető elektromobilitási program tájékoztatója szerint egy ilyen jármű esetén a következő kedvezményekkel számolhatunk: az elektromos üzemű jármű nettó árából ki kell vonni az ugyanolyan, de hagyományos üzemű modell vételárát, majd ezt megszorozni a cégünk típusára vonatkozó szorzóval. Ez országrészenként változó, de kisvállalkozások esetén 50-65, középvállalkozásoknál 40-55, nagyvállalatoknál pedig 30-45 százalék között alakul.

Például egy közép-magyarországi kisvállalkozás esetén 50 százalék a szorzó, így ebben az esetben a kedvezmény alakulása a következő: Hyundai Kona Electric nettó vételára, mínusz a Hyundai Kona alapmodell vételára, szorozva a fenti szorzóval: azaz 10 999 000 mínusz 5 349 000, szorozva 50 százalékkal.

Azaz 10 999 000 ? 5 349 000 Ft = 5 650 000 Ft x 50% = 2 825 500 Ft

Ez tehát az autó vásárlása után járó adókedvezmény, amely azért jár, mert ezzel a választással kimutathatóan és igazolhatóan csökken a cég károsanyag-kibocsátása, energiafelhasználása és járulékos költsége a jármű használatával kapcsolatban. Ez pedig csak egyetlen autó, ha egy egész flottáról beszélünk, értelemszerűen ez a kedvezmény mindegyik járműre vonatkozik. Ez különösen a futár-, és szállítócégek számára lehet lényeges, akiknek nem mindegy, mennyit költenek a járműveik fenntartására, nem beszélve például a parkolási költségekről.


Hyundai Kona Electric


?
Érdemes lecsapni a kedvezményekre

A fenti adókedvezmények mellett a vállalkozások állami támogatásra is pályázhatnak az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. pályázati portálján. Az idei évre már lezárult, de várhatóan 2021-ben újra megnyíló, az ötmilliárd forint keretösszeggel indított program, azonban egyelőre a megítélt támogatásokat sok hazai cég és vállalkozás még nem használta fel. Ezzel potenciálisan rengeteg pénztől esnek el ? akár megtakarításról, akár adókedvezményről van szó, de ismét említhetnénk az elektromos autók esetén jellemző alacsonyabb üzemben tartási és szervizköltségeket is.

Mint látható, a hazai vállalkozások nem csak pénzbeli előnyökhöz juthatnak, ha elektromos autót választanak a céges flottába, hiszen a kedvezményeken túl jelentősen megnő a járművek kihasználtságának aránya, ráadásul még a környezetet is kímélhetjük közlekedés közben.

Hyundai Kona Electric

A dél-koreai gyártó 2017-ben mutatta be a stílusos városi autóját, az úgynevezett ?subcompact crossover SUV? kategóriába tartozó Hyundai Kona-ját, amely még abban az évben el is nyerte a North American International Auto Show legjobb haszonjárművének járó díját (2019 North American Utility Vehicle of the Year).

A nagy sikerre, na meg a járműiparban uralkodó trendekre tekintettel nem is lehetett kérdés, hogy ezek után érkezik a teljesen elektromos meghajtású változat is. A Hyundai Kona Electric 2019-ben jelent meg, amelyet óriási várakozás övezett, ugyanis a legmodernebb akkumulátor-technológiának köszönhetően az elektromos Kona már 449 kilométeres hatótávval büszkélkedhet, amellyel az abszolút élvonalba tartozik, saját kategóriájában pedig nincs is ellenfele. Ezzel már bátran neki lehet indulni akár hosszabb autópályás utazásnak is, egy Budapest-Balaton oda-vissza is simán megtehető egy töltéssel.

A 64 kWh teljesítményű akkumulátort ráadásul ? villámtöltővel ? 0-80 százalékig 44 perc alatt lehet feltölteni, azaz akár egy ebéd, akár egy üzleti tárgyalás elég hozzá, hogy csaknem teljesen feltöltött autóval tehessük meg a hazáig tartó utat.  Az elsőkerék meghajtású városi terepjáró ezzel 204 lóerőre képes, és nem egészen 8 másodperc alatt éri el álló helyből a 100 km/h sebességet.

A beltér sem hagy maga után kívánnivalót, 5 felnőtt kényelmesen elfér benne, a minőségi anyagok és az ízléses kialakítás pedig az utasok számára is élménnyé teszi a Kona belterében töltött perceket. A fedélzeti számítógép rendszerét azok ismerhetik, akik korábban ültek már a Hyundai Ioniq elektromos modelljében, de az ?újoncoknak? sem okoz majd gondot az érintőképernyőn keresztül történő vezérlés.

Az alapmodellen túl az extrák között megtalálhatók a modern autózáshoz szükséges biztonsági berendezések, az autonóm vészfékező rendszertől a gyalogosfelismerő kamerán, holttérfigyelő rendszeren és táblafelismerő intelligencián át az adaptív tempomatig, vagy a legfontosabb információkat a sofőr szeme elé vetítő head-up display-ig (HUD).

A tartalom a Hyundai megbízásából, a HVG BrandLab produkciójában készült. A cikk létrehozásában a HVG hetilap és a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).