Nincs nagy visszatartó ereje a helyszínen kiszabható, pár tízezer forintos pénzbírságnak.

Szabálysértés helyett bűncselekményként javasolja meghatározni az engedély nélküli járművezetést a szocialista Molnár Zsolt javaslata. Az országgyűlési képviselő a MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, elfogadhatatlan, hogy rendszeresen előfordulnak olyan balesetek, amelyeket jogosítvánnyal nem rendelkező vagy a járművezetéstől kifejezetten eltiltott emberek okoznak. Jelezte: azért kezdeményezte az ilyen esetek bűncselekménnyé nyilvánítását, hogy nagyobb legyen a visszatartó erő.

Jelenleg a szabálysértési bírság kifizetésével mentesülnek a következmények alól azok, akik jogosítvány nélkül vezetnek ? részletezte. (A jelenlegi rendelet szerint, aki jogosítvány nélkül vezet a helyszínen 45 ezer forintra bírságolható, ha feljelentik akkor pedig 90 ezer forintra ? a szerk.)

Molnár Zsolt azt kérte a parlamenti képviselőktől, hogy a politikai vitákat félretéve támogassák a törvényjavaslatot. Utalt arra, hogy halálos baleset történt november 1-jén a fővárosi Károly körúton, az Astoria közelében. Villanyoszlopnak csapódott egy autó, amelynek 17 éves, jogosítvány nélküli sofőrje a helyszínen meghalt. A jármű 14 éves utasa életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Egy civil szervezet kezdeményezett Kresz-módosítást.hvg.hu
Autó

Súlyosabb vétség például az ittas vezetés és a tilosban áthajtás a vasúti átjárón.