Egy civil szervezet kezdeményezett Kresz-módosítást.

Az Észszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület javasolja a parkolási szabályok megváltoztatását, mert jelenleg a Kresz szerint kétirányú forgalmú úton járművel megállni ? ha közúti jelzésből vagy a Kresz egyéb rendelkezéséből más nem következik ? csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.

A civil szervezet azt szeretné elérni, hogy lakott területen belül kétirányú forgalmú úton, abban az esetben, ha az úttest szélessége a hat métert nem haladja meg és az úttesten felezővonal és záróvonal nem található, járművel az út menetirány szerinti bal oldalán is lehessen parkolni.

Az egyesület szerint a gyakorlatban a legtöbb helyen amúgy is így parkolnak az autósok kényszerűségből. Egy keskeny belterületi úton álláspontjuk szerint nem jelent veszélyt a közlekedőkre, ha az út mindkét oldalán bármilyen irányban meg lehet állni. Ugyanakkor felesleges és esetlegesen valóban veszélyt is jelentő manőverezgetést, megfordulásokat meg lehetne megspórolni a közlekedőknek ezzel az enyhítéssel.

A címkép illusztráció.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Bútorvásárláskor a legtöbben valószínűleg annak drukkolnak, hogy minden beférjen a kocsiba. Pedig arról is gondoskodni kell, hogy rögzítve legyenek a csomagok.hvg.hu
Autó

Feltűnő táblákkal hívják fel az autósok figyelmét a legfontosabbra, amikor biciklist előznek.