Site icon City Futi Futárszolgálat

Már nyolc új CAF villamos van forgalomban Budapesten


Már nyolc új CAF villamos van forgalomban Budapesten

Négy rövid CAF villamos állt forgalomba Budapesten az elmúlt két hétben a 17-es és a 19-es villamos vonalán, így összesen már nyolc vadonatúj, korszerű, alacsonypadlós jármű emeli a fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát. Jövő tavaszig a fennmaradó tizennyolc szerelvényt is átadják az utazóközönségnek.

A 2020. október 12-én átadott négy hosszú CAF villamost az elmúlt két hétben újabb négy rövid jármű követte, így összesen már nyolc vadonatúj, korszerű, alacsonypadlós jármű van forgalomban Budapesten abból a huszonhatból, amelyet a BKK 2017-ben rendelt meg a spanyol gyártótól. A négy hosszú villamos ? ahogy a BKK korábban közölte ? az 1-es villamos szolgáltatási színvonalát emeli, míg az elmúlt hetekben átadott négy rövid jármű ideiglenesen a budai fonódó 17-es és 19-es vonalon bővíti az akadálymentes közlekedés lehetőségét. (A rövid szerelvényekkel várhatóan 2021 őszétől, a szükséges infrastruktúra-fejlesztések elvégzése után az 50-es, illetve az 56/56A villamos vonalán lehet majd utazni.) A hátralévő 18 villamost várhatóan jövő tavaszig adják át a budapesti utazóközönségnek. Ez a határidő a jelenlegi pandémiás helyzet miatt módosulhat, de a BKK, a BKV és a CAF mindent megtesz, hogy tartható legyen.

Budapesten az elmúlt években elindított intenzív járműparkfejlesztés rengeteget javított a közösségi közlekedés színvonalán. Ennek a járműparkfejlesztésnek az egyik zászlóshajója az a huszonhat CAF villamos, amelynek előző szériájával már 2014 óta utazhatunk Budapesten, és amely modernségével, a mai kor elvárásainak megfelelő szolgáltatásaival ? tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák ? hamar belopták magukat a fővárosban utazók szívébe. A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan dolgozik azon, hogy újabb és újabb korszerű járművet lehessen forgalomba állítani Budapesten.

A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ azon dolgozik, hogy a korábban megkötött szerződések érvényesítésével Budapest további 51 új villamost és 50 trolibuszt rendelhessen meg; ezek beszerzéséről még tavaly döntött a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Így a budapestiek nagyon kedvező áron juthatnának hozzá az új járművekhez. Ehhez a Kormánytól nem pénzre, hanem csak jóváhagyására lenne szükség.

CAF-matek

Budapesten 2020. október 12. óta 8 CAF Urbos villamos állt forgalomba a megrendelt 26-ból:

  • 4 hosszú villamos az 1-es vonalon,
  • 4 rövid pedig a 17-es és a 19-es vonalon.

A hátralévő 18 villamosból

  • 1 hosszú és 3 rövid jármű már Budapesten van. Ebből az 1 hosszú és további 2 rövid már megszerezte a szükséges hatósági vizsgát, jelenleg az üzembe helyezési engedélyének kiadása zajlik, ezután átvehető és forgalomba adható;
  • 14 szerelvényt vár még Budapest, ezek szállítása folyamatos.

Uniós támogatás

A ?Budapesti villamos és trolibusz járműprojekt II. ütem (IKOP-3.1.0-15-2017-00013)? a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ kiemelt közlekedésfejlesztési beruházása. A teljes projekt megvalósítását az Európai Unió az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében a Kohéziós Alapból 17,6 milliárd forinttal támogatja. A Támogatási Szerződés teljes összege a fővárosi önrésszel nettó 17 699 115 044 forint.

Budapesti Közlekedési Központ





Source link

Exit mobile version