A lényeg éppen az, hogy ne vegyük észre.

A szabályozás szerint november 15-én a magyar töltőállomásoknak át kell állniuk a téli szabvány szerinti üzemanyagokra, amelyekkel hidegebb időben is garantáltan működni fognak a járművek ? írja a Pénzcentrum.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára Grád Ottó el is magyarázta, miben is változik a benzin és a gázolaj összetétele télen, mert a gázolaj esetében például kiemelten fontos az átállás. A lényeg, hogy az üzemanyagnak meg kell felelnie egy úgynevezett hidegszűrhetőségi határhőmérsékletnek, ami azt mutatja meg, hogy mi az a hőmérsékleti érték, amelynél már olyan mértékben lecsökken a gázolaj szűrhetősége (a parafin kiválása miatt), hogy az üzemanyagszűrőn már nem tud átjutni. Végső soron ez eredményezné azt, hogy nem indul be az autó.

Ennek elkerülésére a téli időszakban hidegindíthatóságot javító adalékot adnak a gázolajhoz, így a határhőmérséklet eléri a szabványban előírt -20 Celsius-fokot. Nem kell problémától tartani, ha valaki a tankban maradt nyári gázolajra már a téli keverékből tankol. A nyári gázolaj -5 Celsius-fokig hatékony, úgyhogy, ha téli gázolajjal keveredik, csupán annyi történik, hogy az a tank gázolaj nem egészen -20 fokig fogja bírni a hidegindítást.

A benzinnél más a helyzet, ott inkább a nyári átállás a fontos, mert a téli benzin annyival illékonyabb, hogy a nyári melegben az már problémás lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


MTI / hvg.hu
Autó

9,2 százalékkal csökkent az üzemanyag-fogyasztás a tavalyi év hasonló időszakához képest.hvg.hu
Autó

Szeptember óta csak egyre olcsóbb lett a benzin és a gázolaj is, múlt héten viszont felszökött az olaj világpiaci ára.