Nem ritkítja, sőt sűríti a fővárosi menetrendet a BKK, és újra díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

általa megosztva admin
Kategória:


Budapest, 2020. november 11. – A fővárosi közösségi közlekedési járatok nappali menetrendje egyelőre nem változik, a Magyar Kormány által elrendelt kijárási tilalomhoz kapcsolódóan, a legnagyobb forgalmú csúcsidőszakokban pedig a BKK sűrűbb járatkövetést biztosít számos vonalon. Az éjszakai járatok vonalán új menetrendet vezetnek be a belvárosi szakaszok sűrűbb lefedettségét biztosító járatindulások kiiktatásával. A kormányrendeletben foglaltak szerint mától díjmentesen utazhatnak a járatokon az egészségügyi dolgozók, illetve azok az orvos- és egészségtudományi képzésen tanuló hallgatók, akik a világjárvány elleni védekezésben közreműködnek, a BKK pedig időarányosan visszatéríti számukra a már érvényes bérletük árát.

Sűrűbb csúcsidei, változó éjszakai menetrend

A Magyar Kormány az elmúlt napokban új járványügyi intézkedéseket jelentett be a koronavírus második hulláma miatt. A kormányzat 2020. november 3-án a közösségi közlekedési járatok csúcsidei sűrítését rendelt el, november 10-én későn este megjelent rendeletében pedig kijárási tilalmat rendelt el Magyarországon minden nap 20 órától másnap hajnali 5 óráig.

A BKK a nappali közösségi közlekedési járatokat a kijárási korlátozásoktól függetlenül változatlan menetrendi kínálattal indítja tekintettel arra, hogy a folyamatos munkarendben – azaz nem nappal 8 és 16, vagy 9 és 17 óra között – dolgozók munkahelyre történő eljutását, illetve hazajutását biztonságosan lehetővé tegye a járvány idején is. A Budapesti Közlekedési Központ a következő időszakban kiemelt erővel vizsgálja a járatok kihasználtságát és azt, hogy az utazási igények jó kiszolgálása érdekében milyen közlekedésszervezői intézkedéseket szükséges még megtennie. Amennyiben a felmérések alapján a fővárosi járatok menetrendjében változás lép életbe, arról a BKK előzetesen tájékoztatást ad.

Módosul ugyanakkor az éjszakai járatok közlekedése 2020. november 13-tól, péntektől a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban. Minden járat továbbra is közlekedik, új menetrendjük szerint azonban Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok, a külsőbb kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik majd egymást. Az éjszakai járatok új menetrendje rövidesen elérhető lesz a BKK weboldalán.

A Magyar Kormány által november 3-án elrendelt csúcsidei járatsűrítésekkel kapcsolatosan a BKK korábban már közölte: eddig és ezután is mindent megtett, illetve megtesz azért, hogy biztonságossá tegye a közösségi közlekedési szolgáltatást a fővárosban utazók számára. A BKK járatai a járványügyi védekezésekkel összhangban már szeptember óta maximális kapacitással közlekednek és a reggeli időszakban is a szokásosnál sűrűbb menetrend szerint indulnak, hosszabb idősávban, egészen reggel 9 óráig biztosítva a csúcsidei járatsűrűséget többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti villamosvonalakon, a budai fonódó villamoshálózaton, valamint a Rákóczi úti buszvonalakon. A kormányrendeletben meghatározott, 15 és 19 óra közötti délutáni csúcsidőben a BKK a lehetséges legtöbb jármű forgalomba állításával fokozatosan sűríti a legkihasználtabb járatait az M3 és az M4 metró, az 1-es, a 4-es, a 6-os villamos vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő buszjáratok és további, nagy kerületközpontokat, lakótelepeket kiszolgáló járatok (így a 9-es, a 23-as, a 31-es, a 32-es, a 85-ös, a 95-ös, a 105-ös, a 151-es, a 159-es busz, valamint a 76-os és a 79M trolibusz) vonalán.

BKK jegy-és bérlet értékesítő helyeket érintő változások

A járványügyi intézkedésekhez kapcsolódóan változik a BKK jegy- és bérletpénztárainak nyitvatartása is: a pénztárak mindennap egységesen 5:30 és 19 óra között tartanak nyitva, ez alól csak a Corvin-negyednél található konténerépületben elhelyezett pénztár képez kivételt, amely hétfőtől péntekig 6 és 18 óra között várja a vásárlókat. A BKK összes ügyfélközpontja 7 és 19 óra között tart nyitva, kivéve a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren található ügyfélközpontokat, amelyek átmenetileg bezártak. A BKK Önhöz legközelebb eső értékesítési pontja térképes felületen található meg a bkk.hu/pontkereso oldalon.

Díjmentesen utazhatnak az egészségügyben dolgozók

A díjmentes utazási lehetőség feltételei

A Magyar Kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.

A díjmentes utazásra való jogosultságot az alábbi dokumentumokkal kell igazolni jegy- és bérletellenőrzés során:

  • az egészségügyi dolgozóknak – a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmány mellett – a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást kell bemutatniuk, amelyet az munkahelyéül szolgáló egészségügyi intézmény állít ki,
  • az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatóknak pedig a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított, a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást szükséges megmutatniuk.

Az említett igazolás a itt letölthető kormányrendelet utolsó oldalán található.

A BKK a díjmentes utazási lehetőség igénybevételéhez átmenetileg, 2020. november 17-ig elfogadja az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolványt, ideértve a szakmai kamarai tagsági kártyákat is.

A BKK arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy utazáskor mindig tartsák maguknál a felsorolt dokumentumokat, melyek az ingyenes utazás feltételei. A díjmentes utazás a rendelet visszavonásáig vehető igénybe.

A BKK visszatéríti a bérletek árát az egészségügyi dolgozóknak

Amennyiben a fent leírtak szerint díjmentes utazásra jogosult egészségügyi dolgozó, illetve hallgató érvényes bérlettel, vagy egyéb díjtermékkel rendelkezik, annak árát a BKK kezelési költség felszámítása nélkül időarányosan visszatéríti. Ehhez méltányossági kérelmet kell benyújtani, amelyre jelenleg kizárólag személyesen, a BKK ügyfélközpontjaiban, illetve a Központi ügyfélszolgálaton van lehetőség.

A Budapesti Közlekedési Központ ügyfélközpontjainak és Központi ügyfélszolgálatának  elérhetőségei: bkk.hu/magunkrol/elerhetoseg/. Kérjük az egészségügyben dolgozókat, hogy lehetőség szerint méltányossági kérelmüket az adott díjtermék érvényességi ideje alatt nyújtsák be, azaz addig keressék fel ügyfélközpontjainkat, amíg a bérletük érvényessége tart. Függetlenül attól, hogy az ügyfél mikor nyújtja be a kérelmet, a visszatérítendő összeget időarányosan az ingyenes utazási jogosultság megszerzésének első napja – azaz 2020. november 11. – alapján állapítjuk meg.

A méltányossági kérelemhez csatolni kell az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított igazolást, továbbá az ügyintézés során le kell adni a megvásárolt díjterméket, bérletet is. Ha az ügyfél mobiljegyet használ, annak érvényességét munkatársaink felfüggesztik.

Az egészségügyi dolgozók által benyújtott méltányossági kérelmeket soron kívül kezeljük.

Budapesti Közlekedési Központ

Source link

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com