Nem ritkítja, sőt sűríti a fővárosi menetrendet a BKK, és újra díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

általa megosztva admin
Kategória:


Budapest, 2020. november 11. ? A fővárosi közösségi közlekedési járatok nappali menetrendje egyelőre nem változik, a Magyar Kormány által elrendelt kijárási tilalomhoz kapcsolódóan, a legnagyobb forgalmú csúcsidőszakokban pedig a BKK sűrűbb járatkövetést biztosít számos vonalon. Az éjszakai járatok vonalán új menetrendet vezetnek be a belvárosi szakaszok sűrűbb lefedettségét biztosító járatindulások kiiktatásával. A kormányrendeletben foglaltak szerint mától díjmentesen utazhatnak a járatokon az egészségügyi dolgozók, illetve azok az orvos- és egészségtudományi képzésen tanuló hallgatók, akik a világjárvány elleni védekezésben közreműködnek, a BKK pedig időarányosan visszatéríti számukra a már érvényes bérletük árát.

Sűrűbb csúcsidei, változó éjszakai menetrend

A Magyar Kormány az elmúlt napokban új járványügyi intézkedéseket jelentett be a koronavírus második hulláma miatt. A kormányzat 2020. november 3-án a közösségi közlekedési járatok csúcsidei sűrítését rendelt el, november 10-én későn este megjelent rendeletében pedig kijárási tilalmat rendelt el Magyarországon minden nap 20 órától másnap hajnali 5 óráig.

A BKK a nappali közösségi közlekedési járatokat a kijárási korlátozásoktól függetlenül változatlan menetrendi kínálattal indítja tekintettel arra, hogy a folyamatos munkarendben ? azaz nem nappal 8 és 16, vagy 9 és 17 óra között ? dolgozók munkahelyre történő eljutását, illetve hazajutását biztonságosan lehetővé tegye a járvány idején is. A Budapesti Közlekedési Központ a következő időszakban kiemelt erővel vizsgálja a járatok kihasználtságát és azt, hogy az utazási igények jó kiszolgálása érdekében milyen közlekedésszervezői intézkedéseket szükséges még megtennie. Amennyiben a felmérések alapján a fővárosi járatok menetrendjében változás lép életbe, arról a BKK előzetesen tájékoztatást ad.

Módosul ugyanakkor az éjszakai járatok közlekedése 2020. november 13-tól, péntektől a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban. Minden járat továbbra is közlekedik, új menetrendjük szerint azonban Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok, a külsőbb kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik majd egymást. Az éjszakai járatok új menetrendje rövidesen elérhető lesz a BKK weboldalán.

A Magyar Kormány által november 3-án elrendelt csúcsidei járatsűrítésekkel kapcsolatosan a BKK korábban már közölte: eddig és ezután is mindent megtett, illetve megtesz azért, hogy biztonságossá tegye a közösségi közlekedési szolgáltatást a fővárosban utazók számára. A BKK járatai a járványügyi védekezésekkel összhangban már szeptember óta maximális kapacitással közlekednek és a reggeli időszakban is a szokásosnál sűrűbb menetrend szerint indulnak, hosszabb idősávban, egészen reggel 9 óráig biztosítva a csúcsidei járatsűrűséget többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti villamosvonalakon, a budai fonódó villamoshálózaton, valamint a Rákóczi úti buszvonalakon. A kormányrendeletben meghatározott, 15 és 19 óra közötti délutáni csúcsidőben a BKK a lehetséges legtöbb jármű forgalomba állításával fokozatosan sűríti a legkihasználtabb járatait az M3 és az M4 metró, az 1-es, a 4-es, a 6-os villamos vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő buszjáratok és további, nagy kerületközpontokat, lakótelepeket kiszolgáló járatok (így a 9-es, a 23-as, a 31-es, a 32-es, a 85-ös, a 95-ös, a 105-ös, a 151-es, a 159-es busz, valamint a 76-os és a 79M trolibusz) vonalán.

BKK jegy-és bérlet értékesítő helyeket érintő változások

A járványügyi intézkedésekhez kapcsolódóan változik a BKK jegy- és bérletpénztárainak nyitvatartása is: a pénztárak mindennap egységesen 5:30 és 19 óra között tartanak nyitva, ez alól csak a Corvin-negyednél található konténerépületben elhelyezett pénztár képez kivételt, amely hétfőtől péntekig 6 és 18 óra között várja a vásárlókat. A BKK összes ügyfélközpontja 7 és 19 óra között tart nyitva, kivéve a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren található ügyfélközpontokat, amelyek átmenetileg bezártak. A BKK Önhöz legközelebb eső értékesítési pontja térképes felületen található meg a bkk.hu/pontkereso oldalon.

Díjmentesen utazhatnak az egészségügyben dolgozók

A díjmentes utazási lehetőség feltételei

A Magyar Kormány 2020. november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.

A díjmentes utazásra való jogosultságot az alábbi dokumentumokkal kell igazolni jegy- és bérletellenőrzés során:

  • az egészségügyi dolgozóknak ? a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmány mellett ? a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást kell bemutatniuk, amelyet az munkahelyéül szolgáló egészségügyi intézmény állít ki,
  • az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatóknak pedig a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított, a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást szükséges megmutatniuk.

Az említett igazolás a itt letölthető kormányrendelet utolsó oldalán található.

A BKK a díjmentes utazási lehetőség igénybevételéhez átmenetileg, 2020. november 17-ig elfogadja az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolványt, ideértve a szakmai kamarai tagsági kártyákat is.

A BKK arra kéri az egészségügyi dolgozókat, hogy utazáskor mindig tartsák maguknál a felsorolt dokumentumokat, melyek az ingyenes utazás feltételei. A díjmentes utazás a rendelet visszavonásáig vehető igénybe.

A BKK visszatéríti a bérletek árát az egészségügyi dolgozóknak

Amennyiben a fent leírtak szerint díjmentes utazásra jogosult egészségügyi dolgozó, illetve hallgató érvényes bérlettel, vagy egyéb díjtermékkel rendelkezik, annak árát a BKK kezelési költség felszámítása nélkül időarányosan visszatéríti. Ehhez méltányossági kérelmet kell benyújtani, amelyre jelenleg kizárólag személyesen, a BKK ügyfélközpontjaiban, illetve a Központi ügyfélszolgálaton van lehetőség.

A Budapesti Közlekedési Központ ügyfélközpontjainak és Központi ügyfélszolgálatának  elérhetőségei: bkk.hu/magunkrol/elerhetoseg/. Kérjük az egészségügyben dolgozókat, hogy lehetőség szerint méltányossági kérelmüket az adott díjtermék érvényességi ideje alatt nyújtsák be, azaz addig keressék fel ügyfélközpontjainkat, amíg a bérletük érvényessége tart. Függetlenül attól, hogy az ügyfél mikor nyújtja be a kérelmet, a visszatérítendő összeget időarányosan az ingyenes utazási jogosultság megszerzésének első napja ? azaz 2020. november 11. ? alapján állapítjuk meg.

A méltányossági kérelemhez csatolni kell az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított igazolást, továbbá az ügyintézés során le kell adni a megvásárolt díjterméket, bérletet is. Ha az ügyfél mobiljegyet használ, annak érvényességét munkatársaink felfüggesztik.

Az egészségügyi dolgozók által benyújtott méltányossági kérelmeket soron kívül kezeljük.

Budapesti Közlekedési Központ

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).