A legtöbbünk a közlekedésben is igyekszik általánosítani a helyzeteket, hogy megkönnyítse a saját dolgát. Így például arról is meg vagyunk győződve, hogy milyen autóktól kell leginkább óvakodni.

A „kik a legrosszabb sofőrök a forgalomban” kérdésre a legegyszerűbb választ talán az adná meg, ha a biztosító társaságok statisztikáit vizsgálnák meg, mert a rossz sofőr elsősorban balesetet okoz. De az emberek többsége nem így gondolkodik és a rossz sofőr számukra inkább embercsoportokat jelent, hogy a tapasztalatai szerint, egy-egy autótípus sofőre, hogyan viselkedik az utakon.

A GoCompare brit biztosító felmérése pontosan erre volt kíváncsi, a résztvevőknek azt kellett megjelölni, hogy szerintük, milyen autóval közlekednek a legrosszabb sofőrök? Összességében elég alcsony szórást mutató következtetésekre jutottak, a túlnyomó többség csak néhány típusú autót jelölt meg, amelyet már messziről felismer.

Az egész tanulmány egyértelmű „nyertesei” a BMW-sek lettek. A müncheni autók sofőrjeit típustól és osztálytól függetlenül a megkeresettek 24 százaléka szavazta meg a legrosszabbnak. A második hely a Ford Transit, illetve a ?fehér fugornosoké?, akik úgy tűnik nem bírnak kifejezetten jó hírnévvel. A válaszadók 21,8 százaléka jelölte meg őket a legrosszabbnak. Érdekeség,ugyanakkor , hogy itt mutatkozik a legnagyobb eltérés az emberek megítélése és a baleseti statisztikák között – legalábbis Nagy-Brittaniában. A kisteherautó-sofőrök statisztikailag a legbiztonságosabban vezetnek az Egyesült Királyságban, mivel átlagosan 3,8-szor kevesebb balesetet okoznak, mint a személyautósok. 

Az megint figyelemre méltó azonban, hogy a kisteherautó-sofőrök 32,8 százaléka szintén a BMW-sekre mutogat, amikor azt kérdezik tőlük, kik a legrosszabbak. A kerékpárosok vagy a motorosok egyébként ugyanígy gondolkodnak. 

Egy másik érdekes tényt is feltártak, nevezetesen, hogy az előítéletek fokozatosan erősödnek minél idősebb egy-egy válaszadó. Elsősorban az idősebb évek voltak. Tízből három 55 és 64 év közötti válaszoló a fentiek alapján gondolkodott, míg 18 és 24 év közötti fiatalokat kérdezik, akkor már csak tízből egy szerint ez az igazság.

Mindenesetre az összesített lista alapján így fest az utakon a népszerűtlenségi lista:  

1. BMW – 24%

2. Fehér furgon – 21.8%

3. Taxi – 14.1%

4. Audi – 9%

5. Ferrari – 6.3%

6. Porsche – 5.7%

7. Subaru – 4 , 2%

8. Mercedes – 4,1%

9. VW Golf – 2,9%

10. Opel Astra – 2,5%

11. Toyota Prius – 2,1%

12. Ford Focus – 1,9%

13. Lexus – 1,5%

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Egymás után estek be az árokba ugyan ott az autók.hvg.hu
Autó

Egy ilyen rossz manőverből végzetes baleset is lehet.