Index – Belföld – Továbbra is drámai a helyzet: több mint négyezer fertőzött, 103 halálos áldozat

általa megosztva admin
Kategória:


Keddre 4240 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 118 918 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2596 főre emelkedett, 27 585-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 88 737 fő. Az aktív fertőzöttek 24 %-a, az elhunytak 28 %-a, a gyógyultak 28 %-a budapesti. Kórházban 6153 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 461-en vannak lélegeztetőgépen.

Több mint négyszáz ember van lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél annak lassítása ? írják a koronavirus.gov.hu oldalán.

Keddtől halasztható műtéteket nem végeznek Magyarországon. Íme az indoklás és a következmények.

A járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend ? ahogy az első hullám idején, úgy most is ? gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatot kedden tárgyalják.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Az intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védik. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos fertőzöttek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, újabb kapacitásnövelő intézkedéseket rendeltek el: a halasztható műtéteket felfüggesztik, bővül az ellátásba bevont kórházak és a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma ? írják.

Az operatív törzs jelenleg 109 óvodában (4%) és 24 iskolában (0,8%) rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 184 osztályban (6%) és 26 iskolában (0,8%) digitális oktatást.

A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az operatív törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.

ÉJSZAKAI KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS VAN ÉLETBEN.

Este nyolc és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ezalól kivétel, ha valaki munkavégzés vagy a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából, vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét.

A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni munkanapokon a reggel 7 óra és délelőtt 9 óra, valamint a délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.

Kijárási és gyülekezési tilalom jön kedd éjféltől, ha a parlament megszavazza a felhatalmazást.

A RENDŐRSÉG SZIGORÚAN ELLENŐRZI A SZABÁLYOK BETARTÁSÁT, PÉNZBÍRSÁGOT SZABHAT KI, ÉS AZOKAT A HELYEKET, AHOL NEM TARTJÁK BE AZ ELŐÍRÁSOKAT, BEZÁRJA.

A magyar emberek védelme érdekében a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus-elleni vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

 • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
 • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
 • gyakran és alaposan mossunk kezet,
 • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
 • bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden kezelést igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás. A védekezés mostani szakaszában különösen fontos a kórházak teljesítőképességének védelme, ezért kiemelt jelentőségű a védelmi intézkedések szigorú betartása.

Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni vakcinával

? olvasható a tájékoztatásban. Hozzátették: kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Ha egy szociális intézményben vagy más közösségben gócpont alakul ki, a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

November 9-én Orbán Viktor kormányfő újabb szigorításokat jelentett be a járvány lassítása érdekében.

A kormányfő által bejelentett új korlátozó intézkedések: 

 • Minden gyülekezés tilos. 
 • Bezárnak az éttermek, csak házhoz szállítás lehetséges, de az üzemi éttermek nyitva tarthatnak. 
 • Az üzleteknek és a fodrászatoknak és az egyéb kisipari szolgáltatásoknak este 7-kor be kell zárniuk. 
 • A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti utazókat. 
 • Általános rendezvénytilalmat rendelnek el. 
 • Családi összejöveteleken, magánrendezvényeken csak 10-10 fő vehet részt. 
 • Esküvőket csak lakodalom nélkül lehet megtartani. Az egyházi és polgári szertartásokon csak a lebonyolításban részt vevők, illetve a családtagok közül a szülők, a testvérek és a tanúk vehetnek részt. 
 • Temetéseket legfeljebb 50 fővel tarthatnak. 
 • A sportrendezvényeket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Szabadtéren az egyéni sportolást engedik, azonban az amatőr csapatsport tilos. 
 • A szabadidős létesítményeket, fitnesztermeket, fedett uszodákat, színházakat, múzeumokat, állatkerteket be kell zárni. 
 • A felsőoktatás csak online formában működhet, és bezárnak a felsőoktatási kollégiumok is. A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatásra térnek át. A bölcsődék, óvodák és általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak. 

A KÓRHÁZI, A BÖLCSŐDEI DOLGOZÓKAT, PEDAGÓGUSOKAT HETENTE CÉLZOTTAN TESZTELNI KELL, AKKOR IS, HA TUDJUK, HOGY A GYORSTESZT CSAK 50-60 SZÁZALÉKOS BIZTONSÁGOT AD

? jelentette ki Orbán Viktor.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók védőfelszerelésben az éjszakai műszakban a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

A tehetősek útra kelnek a vakcináért oda, ahol már van.

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).