Index – Belföld – Közelíti a 110 ezret a tavasz óta megfertőződött magyarok száma

általa megosztva admin
Kategória:4673 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid?19), ezzel

109.616 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 81, többségében idős, krónikus betegséggel élő ember, így az elhunytak száma 2438 főre emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 82 108 fő.

Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 29%-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5803 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél annak lassítása ? olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. 

A járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez azért fontos, mert a rendkívüli jogrend ? ahogy az első hullám idején, úgy most is ? gyors cselekvést tesz lehetővé a kormány számára. A kormány arra kéri az országgyűlést, hogy a rendkívüli jogrendet 90 nappal hosszabbítsa majd meg, az erről szóló javaslatot már a parlament elé terjesztette.

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Ezek az intézkedések a járvány lassítását szolgálják, és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védik ? fogalmaznak. A rendkívüli járványhelyzet miatt a kormány új rend szerint működik: naponta, kétnaponta reggel hatkor az operatív törzs a miniszterelnök részvételével ülésezik, emellett a rendkívüli jogrendi akciócsoport is újrakezdte munkáját.

ÉJSZAKAI KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS VAN ÉLETBEN. ÉJFÉL ÉS REGGEL 5 ÓRA KÖZÖTT MINDENKI KÖTELES A LAKÓHELYÉN, A TARTÓZKODÁSI VAGY A SZÁLLÁSHELYÉN TARTÓZKODNI. EZALÓL KIVÉTEL, HA VALAKI MUNKAVÉGZÉS CÉLJÁBÓL, A MUNKAVÉGZÉS HELYÉRE TÖRTÉNŐ KÖZLEKEDÉS CÉLJÁBÓL, A MUNKAVÉGZÉS HELYÉRŐL A LAKÓHELYRE, A TARTÓZKODÁSI HELYRE, ILLETVE A SZÁLLÁSHELYRE TÖRTÉNŐ KÖZLEKEDÉS CÉLJÁBÓL VAGY EGÉSZSÉGKÁROSODÁSSAL, ÉLETVESZÉLLYEL VAGY SÚLYOS KÁRRAL FENYEGETŐ HELYZET ESETÉN, VALAMINT ÉLETVÉDELMI CÉLLAL HAGYJA EL LAKÓHELYÉT.

A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra.

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket, és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb.

A magyar emberek védelme érdekében a kormány több fronton is tárgyal a koronavírus elleni vakcináról annak érdekében, hogy a magyar emberek mielőbb hozzájuthassanak az oltóanyaghoz.

A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is

  • kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak,
  • lehetőleg tartsuk a szociális távolságot,
  • gyakran és alaposan mossunk kezet,
  • akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be,
  • bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.

A kórházak fel vannak készülve a fokozott terhelésre, minden, kórházi ellátást igénylő betegnek jut kórházi ágy és ellátás. A védekezés mostani szakaszában különösen jelentős ezen intézmények teljesítőképességének védelme, ezért fontos a védelmi intézkedések szigorú betartása ? írják.

Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az influenza elleni ingyenes oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Ha egy szociális intézményben vagy bármilyen más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaság- és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik.

(Borítókép: Egészségügyi dolgozók a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Covid-osztályán Kistarcsán 2020. április 30-án. Fotó: kormany.hu / Árvai Károly / MTI)

Source link

Translate ?
Ez a weboldal sütiket használ, és személyes adatait kéri a böngészési élmény javítása érdekében.