Még egy jó tíz évet azért adnak a hagyományos motorral szerelt autóknak is.

Csak idő kérdése volt, hogy újabb patinás márka kötelezze el magát a belső égésű motoroktól való eltávolodásra, most a Bentley is bejelentette ezt a lépést. A brit luxusgyártó a csütörtöki napon közzétette, hogy 2030-ra teljes választéka kizárólag elektromos járművekből áll majd.  

A Bentley korábban azt mondta, hogy néhány éven belül fokozatosan megszünteti nagy hagyományokkal rendelkező W12-es motorjának használatát. A mostani „Beyond 100” stratégia részeként a cég 2023-ig minden modelljéből kínál majd hibrid hajtásláncú variánst és 2025-ben dobja piacra első teljes elektromos járművét.

Mivel a Bentley is a Volkswagen-csoport tagja, amely a legerősebb plug-in hibrid elektromos járműveibe (PHEV) az Audi és a Porsche esetében is V6-os motort használ az elektromos hajtás mellé, aligha elképzelhető, hogy a mostani V8-as Bentley-k is tovább éljenek, a W12-es változathoz hasonlóan.

A vállalat két konnektoros hibridet tervez bevezetni jövőre, amelyek közül az egyik a nemrégiben frissült Bentayga lesz, majd nem sokkal később a Flying Spurben jelenhet meg a hibrid hajtáslánc.

Bentley Flying Spur-teszt: a korona ékköve nem lehet SUV

Az autók királya még mindig nem szabadidő-autó, hanem egy nagy limuzin! Sok mindenért lehet kárhoztatni a Bentley-t – például éppen a divatterepjárójuk miatt -, de azt el kell ismerni: a Flying Spur minden részletében ott van a hagyományos uralkodói fölény. Kölcsön kaptuk, kipróbáltuk.

A Bentley egyébként vállalati szinten is karbonsemleges vállalat lesz hamarosan, a Crewe-i gyárának tetején már most is 30 000 napelem található. 2025-re pedig elkötelezték magukat, hogy ?műanyag semlegessé? is váljanak, aminek értelmében ugyanannyi műanyagot távolítanak el a környezetből, mint amennyit létrehoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!