Site icon City Futi Futárszolgálat

Átadták a pesti fonódó villamoshálózat első elemét


A mai napon Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója átadta a pesti fonódó villamoshálózat első elemét, a Haller delta projektet, mely az idei év egyik legjelentősebb villamosközlekedést érintő fejlesztése. Az újonnan létesült összeköttetésnek köszönhetően hosszabb távon a főváros egy új hálózati kapcsolattal gazdagodhat, növelve ezzel a villamosokkal átszállás nélkül elérhető helyszínek körét. Mindezek mellett pedig egy újabb lépés történt a kötöttpályás, egyben zöldebb közösségi közlekedés előnyben részesítése felé Budapesten.

Az elmúlt hónapokban a ferencvárosi Haller utca és a Soroksári út között nemcsak pályarekonstrukciós munkák zajlottak, hanem egy olyan fejlesztés első eleme épült ki, a pesti fonódó első ütemének kiépítésével, amely a későbbiekben hozzájárul Budapest villamosközlekedésének hatékonyabbá tételéhez, az utasok számára pedig még előnyösebb és komfortosabb utazást tesz majd lehetővé.

A Haller delta projekt kiviteli tervei 2019-ben készültek el a BKK megbízásából. Ezt követően a Fővárosi Önkormányzat és a BKV Zrt. között 2020 áprilisában kötött, 1,8 milliárd forint összegű fejlesztési megállapodás tette lehetővé a munkák elindítását 2020. május 23-án.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere beszédében hangsúlyozta: ?Egy apró, de nagyon fontos lépés ez az átadás. Az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb közlekedési fejlesztése volt a budai fonódó villamoshálózat, amely több önkormányzati cikluson  átnyúlva valósult meg, és  ami nagymértékben javította a budai oldal közösségi közlekedését. Tulajdonképpen ezt a programot szeretnénk Pesten is megvalósítani.?

Beszéde végén a főpolgármester hozzátette: Egyelőre még fölszállunk a villamosra, de remélem, hogy hamarosan csak egyszerűen beszállni kell, mert alacsonypadlós villamosok fognak itt is közlekedni.
A fejlesztés elkészültét a főváros közlekedésének szervezéséért felelős Budapesti Közlekedési Központ kiemelt fontosságúnak tartja. A Haller utca és a Soroksári út találkozásánál megépült új villamosvágány elkészülésének időpontja nem véletlenül esik egybe az M3 metró középső szakaszán induló felújítási munkákkal: a vágánykapcsolat megépítésével közvetlen kötöttpályás kapcsolat jött létre a Haller utca felől a 2-es villamos belváros szakasza felé, így a november 7-étől az új vágányon közlekedő 2M villamossal a Nagyvárad térről közvetlenül lesz elérhető a belváros. Az új villamosjárat a Keleti pályaudvartól indulva a 24-es vonalán éri el a Nagyvárad teret, majd a Haller utcáról a Soroksári útra fordulva a 2-es villamos útvonalán a pesti rakparton keresztül a Jászai Mari térig jár, kiszolgálva a belváros számos csomópontját. A BKK a metrófelújítás idején, ahogy az elmúlt években, a legtöbb városrész felől most is bővíti a lezárt metrószakaszt elkerülő járatok kínálatát, hogy a metrópótló buszok mellett további valós alternatívákat kínálhasson a Budapesten közlekedőknek. Kötöttpályás járatként az új villamos mindig az aktuális forgalomtól függetlenül, akadálytalanul haladhat majd, így aki ezt a járatot választja, a gyors eljutás mellett teszi le a voksát. A BKK elkötelezett a fővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztése iránt, és az infrastruktúra korszerűsítésén kívül az új járművek ? mint például a CAF villamosok vagy a Solaris trolibuszok ? beszerzését, forgalomba állítását is rendkívül fontosnak tartja a fenntarthatóság és a gyorsabb közlekedési alternatívák biztosítása érdekében.

A projekthez kapcsolódó feladatok igen sokrétűek voltak, hiszen a pályarekonstrukció és pályaépítés mellett a közműépítési munkák összefogása, irányítása is a BKV feladata volt. A fejlesztés során megépült 1204 vágányméter vágány, 8 kitérő, 3 vágányátszelés, váltófűtés, valamint megvalósult 770 méter távközlési- és 750 méter közvilágítási kábel, 227 méter ivóvíz nyomócső, és 29 felsővezeték tartó oszlop cseréje. A beruházás érintette a közúti jelző építését és útépítést is. Ezen felül a kereszteződés megállói is megújulnak, korszerű, akadálymentes kialakítást kapnak, az építkezés során energiatakarékos led lámpatestek telepítésével újult meg a közvilágítás, valamint az építkezés során szükségessé vált 9 fa kivágása, amelyeket 51 fa ültetésével pótoltunk.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta: ?A külső szemlélő számára talán kevésbé látható, hogy milyen sokrétű, összetett feladatot jelentett a pesti fonódó első ütemének, a Haller deltának az építése, és mekkora lépés ez a budapesti közlekedésben. Valójában az idei év egyik legjelentősebb villamosközlekedést érintő fejlesztésének helyszínén állunk. Köszönöm a főváros támogatását, köszönjük a munkatársaim és a kivitelezők munkáját és meggyőződésem, hogy a projekt megvalósulásával járó előnyök kárpótolják majd az utazóközönséget az építkezéssel járó kellemetlenségekért.?

A projekt összetettsége miatt a villamosforgalmat nem érintő munkálatok várhatóan még év végéig zajlanak. Biztosak vagyunk benne, hogy a modernizált infrastruktúra és a jövőben várhatóan elinduló, a közlekedést kényelmesebbé, egyszerűbbé tevő új viszonylatok az utazóközönség megelégedésére szolgálnak majd.

Az eseményről készült videóközvetítést megtekinthetik a BKV Zrt. hivatalos Facebook oldalán: https://www.facebook.com/bkvzrt1/videos/709651316627741/

Budapest, 2020. november 6.
BKV Zrt.
Budapesti Közlekedési Központ





Source link

Exit mobile version