Nem az elakadásjelzőről van szó, hanem a sárga fényű villogóval parkoló autósokról.

A Telex kérdezett rá egy olvasójuk felvetése nyomán a sárga villogó használatára, mert úgy tapasztalta, hogy divat lett ilyen figyelmeztető jelzéssel parkolni Budapesten.   

A lap abból indult ki, hogy a Kresz szerint a sárgán villogó figyelmeztető jelzés csak meghatározott tevékenységek közben ? kommunális hulladék szállítása, út és közmű karbantartás, építés, javítás ? ad engedélyt a megállásra ott, ahol egyébként nem szabadna. Mivel az olvasó által lefotózott fekete Opel egyik kritériumnak sem felelt meg, ezért megkérdezték a XI. kerület önkormányzatot, ahol a villógóval parkoló autót látták.

A kerület szerint a villogó felszerelésére a rendőrség ad engedélyt, amit be is írnak a forgalmiba, de ezen túlmenően semmi más kötelező jelzést nem ír elő a szabályozás, amit az autóra tenni kellene és a közterület-felügyeletnek nincs is hatásköre a jogosultság ellenőrzésére, legfejlebb a rendőrségnek jelentheti, hogy intézkedjenek – írta az önkormányzat.

A rendőrség szabálysértési eljárást indíthat az ellen, aki jogosulatlanul, vagy szabálytalanul használ figyelmeztető jelzést. Viszont elvileg a fizetős parkolóhelyen a bekapcsolt sárga villogó nem mentesít a díjfizetési kötelezettség alól, azaz a parkolási díjat villogva is fizetni kell.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!