Nem igaz, hogy 236 km/h-s sebességgel száguldott egy Mustang október 8-án, noha egy erről szóló hír jelent meg ? fényképpel együtt a rendőrség hivatalos oldalán. A fénykép eredetije lapunk birtokába került, eszerint a gépkocsi sofőrje 136 km/h-s sebességgel ment, amikor a traffipax bemérte. Egy olyan útszakaszon, ahol 90 km/h a megengedett maximális sebesség.

„A hajdú-bihari rendőrök a sebességtúllépések és a közlekedési balesetek visszaszorítása érdekében továbbra is rendszeresen végeznek sebességellenőrzést megyénk közútjain. Az ellenőrzések során több gyorshajtóról készült felvétel, volt olyan autós, aki a megengedett 90 helyett 236 km/órával hajtott 2020 októberében. A sofőrökkel szemben a rendőrök közigazgatási eljárást indítottak” ? ez a hír jelent meg hétfőn a rendőrség hivatalos weboldalán, a police.hu-n. A rendőrségi közlemény mellé egy fényképet is közzétettek, amiből az derül ki, hogy a Mustangot 236 km/h-s sebességnél mérte be a traffipax.


A rendőrség honlapján szereplő képen 236 km/órával száguldott az autós


?




Csakhogy ez nem igaz.

A hvg.hu birtokába kerültek az esettel kapcsolatos hivatalos dokumentációk: az eredeti fénykép, a büntetésről kiállított csekk, valamint a befizetésről szóló igazolás is.


Az ugyanabban a másodpercben készült képen 136 km/órát mért a traffipax


?




Lapunk beszélt a sofőrrel is, aki elismerte, hogy október 8-án az ő autójával valóban gyorsan hajtott, de nem 236-tal, hanem jóval kevesebbel, 136-tal ment. A sofőr elmondta, hogy amióta a hír bejárta a sajtót és több lap is átvette a fotót, sorra kapja az üzeneteket barátaitól, ismerőseitől és ügyfeleitől. Az üzenetek nagy része arról szól, hogy ő mennyire bunkó és felelőtlen, hogy ennyire gyorsan megy a kocsival. Az eredeti fénykép szerint a megengedett legnagyobb sebesség az érintett útszakaszon 90 km/h.

Kedd kora délelőtt megkerestük a rendőrséget, hogy adjanak magyarázatot arra, hogyan kerülhetett ki a rendőrség oldalára egy olyan fénykép, ami az eredeti kép feltehetőleg meghamisított változata. A rendőrség későbbre ígért tájékoztatást. Amint reagálnak, cikkünket frissítjük.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!