A hazai listában téli és négyévszakos abroncsok egyaránt szerepelnek.

A Használtautó.hu immár kilencedszer bonyolította le nagyszabású téligumi-tesztjét a Hungaroringen található tanpályán. A teszten 20 féle abroncsot próbáltak ki, közöttük idén is voltak új és használt téli, nyári, illetve négyévszakos abroncsok. A tesztelésnél a jelenlegi piaci eladások alapján legnépszerűbb abroncsméretet választották ki, ami idén a 205/55 R16 méret volt. A teszt során száraz és nedves aszfalton, valamint nedves, a jéghez hasonló tapadási tényezőjű műgyantán vizsgálták a gumik tulajdonságait.

Az összesítésben a 2020-as tesztben 92,7 százalékos eredménnyel a Goodyear Ultragrip 9 abroncs végzett az első helyen – első sorban a jeges útfelületen elért legrövidebb fékúthosszának köszönhetően – míg a második helyen a BFGoodrich G-Force Winter 2, a harmadikon pedig a Hankook Winter i*cept RS2 W452 abroncs végzett.

A teszt általánosnak mondható tapasztalata, hogy a prémium márkájú abroncsok előnye, hogy stabilabb eredményeket tudtak folyamatosan produkálni, és a megismételt mérések esetében kisebb szórást mutatnak az eredményeik.

Az idei próba másik jellegzetessége, hogy az egyes feladatok során ? fékezés vizes, illetve száraz aszfalton, majd műgyantán – más és más abroncs teljesített a legjobban. Vizes aszfalton például a Nexen abroncsa produkálta a legrövidebb fékutat, míg műgyantán a teljesen ismeretlen, Triangle – egyébként kínai – márka végzett az élen. Idén is a műgyantás eredmények miatt kapott rossz minősítést több négyévszakos modell is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


MTI / hvg.hu
Autó

Kötelező lesz QR-kódot rakni rájuk, amelyekkel pluszinformációkhoz lehet hozzájutni, és a maximális futásteljesítményt is fel kell majd tüntetni.



hvg.hu
Autó

A járvány hatásai meglátszanak az abroncshasználati szokásokon is. Kevesebbet autózunk, ezért egyre többen vesznek inkább négy évszakos gumiabroncsot.