Az Egyesült Államok elnöki autója mindig is fontos szimbólum volt. Lassan 90 éves karrierje alatt a reprezentációs célokat szolgáló jármű valóságos high-tech bunkerré vált.

Jellegzetes jármű az amerikai elnök hatalmas fekete Cadillac-je, amely a The Beast néven is ismert. 2018-ban kezdte szolgálatát Trump elnöknél a jelenlegi modell, de természetesen ennek az autónak is komoly felmenői voltak. A Vanarama oldal összegyűjtött jó néhány érdekes információt egészen 1939-től kezdve az elnöki limuzinokról.

1939 Lincoln K Sunshine Special




Az első ilyen szolgálati limuzin Franklin Delano Roosevelté volt. A módosítások a modern szabványokhoz képest elenyészőek voltak, nagyobb fellépők kerültek a kocsira és nagyobb ajtókilincsek  voltak csak az elsődleges kiegészítések. Az Egyesült Államok második világháborúba lépését követően azonban az autót tovább erősítették páncélozással, golyóálló gumikkal és vastagabb üveggel.

1942 Lincoln Custom




Az 1942-es elnöki autó már sokkal komolyabb védelmet biztosított, több mint 3 tonna extra anyag került bele, amelyhez már korszerűsíteni kellett a fékrendszert is többek között. A háború után korszerűbb megjelenést is kapott az elnöki Lincoln.

1950 Lincoln Cosmopolitan




Harry Truman elnök egy teljesen új Lincoln limuzint akart az új korszak kezdetén. A páncélozás még mindig része volt a csomagnak, de ezen túl menően számos újdonságot alkalmaztak és a megjelenése is még inkább látványos lett. Magas tetőt kapott az autó, sőt kabrió modellt is építettek belőle. Érdekessége, hogy nem az amerikai V8-asokat preferálták, hanem egy V12-es motor volt benne, ami 5,8 literes volt, 152 lóerőt produkálva.

Lincoln Continental




Az elegáns Lincoln Continental négy generáción át szolgált, egészen a 1980-as évek elejéig. Ez volt az utolsó modell, amelyet kabrióként is használtak, Kennedy elnök 1963-as merényletéig. De ugyancsak ez a típus, bár más-más generációja élte meg Ford elnök 1975-ös és Regan elnök 1981-es merényletét is.

1989 Lincoln Town Car

Idősebb Bush elnök volt az utolsó, aki Lincolnt használt elnöki autóként. Erősen páncélozott volt és komolyan átdolgozott hajtásláncot kapott, hogy megbirkózzon a páncél extra súlyával.

1993 Cadillac Fleetwood




A Clinton elnök által használt 1993-as Fleetwood volt az első, amelyik már valóban csúcstechnológiás járműnek tekinthető. Telefonokkal és műholdas kapcsolattal, mindamellett, hogy persze egy hatalmas V8-as motor küzdött meg a tömegével.

2005 Cadillac DTS

A szeptember 11-i terrortámadásokat követően erősebb elnöki limót kelett építeni Bush elnök számára. Ismét az alapoktól kezdve egy nagy teherbírású futóműre épült, és külsőre hasonlított ugyan a DTS szedánra komoly páncélozást, defekttűrő gumiabroncsokat és ujjnyi vastag fix, rétegragasztott ablakokat kapott. A leggyorsabb ismert limuzin a listán egyébiánt a 240 km/h-s maximális sebességével.

2009 Cadillac „One”

Obama elnök Cadillac limuzinja már közel sem volt olyan gyors, mint elődje. Mire az összes páncélt és felszerelést hozzáadták alig 100 km/h-val tudott menni. Ezzel szemben csúcstechnológiás limuzin volt, amely könnygázágyúkat, vegyi támadások elleni védelmet kapott, sőt donorvért is szállított arra az esetre, ha a dolgok rosszra fordulnának az elnök körül.

2018 Cadillac „The Beast”




Technikailag elmondható, hogy a Beast név, amely több elnöki limóra vonatkozozz már, Trump elnök által használt legfrissebb változatra igaz leginkább. Alapvetően a 2009-es elnöki modell frissített változata a modern, Cadillac-stílusú, acél és kerámia páncélzattal ellátott jármű, ami alapvetően mára egy gördülő bunkernek nevezhető.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!