A gázolajjal hajtott személyautók már csak a harmadik helyen állnak az eladásokban.

Jato autóipari trendkutató cég adatai szerint szeptemberben először történt meg, hogy a villamos hajtással is ellátott autókból több fogyott Európában, mint dízelmotorosból. A tisztán elektromos autók, a plug-in hibridek és a hibridek aránya 25 százalékos piaci részesedést ért el az új autók között, míg a dízelek részesedése mára 24,8 százalékra csökkent. Érdemes megjegyezni, hogy alig egy évtizeddel ezelőtt még kétszer ekkora volt a dízelautók aránya az új autók között. A domináns hajtás még mindig a benzinmotor 47 százalékkal.




Európában szeptemberben egyébiránt összesen mintegy 1,3 millió új autót regisztráltak, 1,2 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában. Azonban a Jato megjegyzi, hogy az év első kilenc hónapjának európai autóeladásai így is 29 százalékos elmaradásban vannak az elmúlt év azonos intervallumához képest.

Volkswagen ID.3 – kipróbáltuk a legjobban várt elektromos autót

Az ID.3 lenne a német óriáskonszern válasz a Tesla és minden más, régi vagy új feltörekvő autómárka számára, hogy igenis a világ legnagyobb autógyártója tud modern autót építeni. Képesek megugrani a szintet, amelyet mindenki vár tőlük egy elektromos autó esetében is.

A Jato statisztikái szerint az EV-piac legnagyobb nyertese most a Volkswagen, amely elkezdte kiszállítani ID.3 nevű autóját. A leginkább keresett teljesen elektromos jármű viszont a Tesla Model 3 Európában, amelynek eladásai mutatója háromszorosa a legnépszerűbb konnektoros modelleknek.




A Jato Dynamics szakértője Felipe Muniz megjegyzi, hogy egyértelmű jelei vannak, hogy a belső égésű motorral hajtott járművekről elkezdődött az átállás az elektromos hajtással is ellátott járművekre. Hozzátette ugyanakkor, hogy nagyrészt a kormányzati politikán és az ösztönzőkön múlik, hogy a fogyasztók hajlandók-e váltani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

 



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Egy exkluzív ügyfele biztosan volt a nyáron a ZalaZone pályának.



D.P.
Autó

Az magyar piacon is legjobban fejlődő szegmensben újult meg százszázalékosan az Opel szabadidő-autója. És már az elektromos változat sem maradhatott el.