A csapatok költségvetése fenntartható kell, hogy maradjon, de a sztársportolók is jogosan kérhetnek magas fizetést – ez az alapdilemmája a Forma-1 bértárgyalásainak.

Megkezdődtek a tárgyalások a Forma-1-es pilóták fizetésének korlátozásáról. A javaslat 30 millió dollárban, azaz 9,5 milliárd forintban maximálná egy versenyző éves fizetését 2023-tól. A Mercedes hatszoros világbajnoka, a brit Lewis Hamilton becslések szerint 40 millió fontot, vagyis 16,3 milliárd forintot kap szezononként, de jelenlegi szerződése a mostani idény végén lejár.

A csapatok költségvetésének maximálásáról már korábban döntöttek, ez jövőre 145, 2022-ben 140, 2023-tól pedig 135 millió dollár lesz, ám a pilóták bérét nem tartalmazza.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint a csapatoknak a hosszú távú fenntarthatóság érdekében jövedelmezőnek kell lenniük, ugyanakkor azt is érthetőnek tartja, hogy a világ legjobb pilótái magas fizetést kérnek, ahogyan az összes többi sportág világsztárjai.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke hangsúlyozta, a versenyzők fizetésével kapcsolatban még semmit nem szavaztak meg, és bármilyen szabályváltoztatás esetén tiszteletben kell tartani az érvényben lévő szerződéseket.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


Sztojcsev Iván
Gazdaság

A világ legtöbb sportolója tehetetlenül figyeli, mikor engedik újra versenyezni, ám vannak sportágak és ligák, ahol a játékosok szava dönt. Azt elképzelhetetlennek tartjuk, hogy egy sztárfocista sztrájkkal fenyegessen, miközben amerikai sportoknál már teljes bajnokság is elmaradt, mert a játékosoknak nem tetszett a liga pénzügyi terve. Mit tudnak ott, ahol igazán erős a sportolói szakszervezet?