Az 1750 lóerős SSC Tuatara közelmúltbeli sebességrekordját hétköznapi Michelin sportgumikon futották meg.

A múlt héten írtunk arról, hogy Oliver Webb sorozatgyártású sportkocsival, egy SSC Tuatarával ért el új sebességrekordot. A 29 éves brit versenyző az előírások értelmében egymás után két irányban száguldva érte el az új csúcsnak számító 508,73 km/h-s átlagsebességet.

Az egyik irányban 484,53 km/h-val, a másik irányban pedig 532,93 km/h-val repesztő autó érdekessége, hogy nem versenybenzin, hanem normál kutakon tankolható üzemanyag hajtotta. És nem kísérleti prototípus gumikon érte el a messze 500 km/h feletti sebességet, hanem normál Michelin Pilot Sport Cup 2 abroncsokon.




A gyártó munkatársai előzetesen alaposan megvizsgálták a gumikat, amelyeket biztonságosnak találtak a rekordkísérlet végrehajtásához. Az autó a rekord elérésének napján végig ugyanazon a négy abroncson gurult, amelyekbe nem normál levegőt, hanem nitrogént töltöttek, és a megszokottnál nagyobb nyomást alkalmaztak.




Az 500-590 millió forintos SSC Tuatara meghajtásáról egy 5,9 literes V8-as erőforrás gondoskodik, amely két turbó segítségével maximum 1750 lóerős teljesítményt képes leadni.




Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!