Érdemes tisztában lenni a speciális szabályokkal is, mert nem igaz, hogy mindenhol ingyen lehet zöld rendszámmal parkolni.

Kevésbé ismert talán, hogy számos magánutca van Budapesten is, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek egy részében a megszokottól eltérő közlekedési és parkolási szabályok lehetnek érvényesek ? írja annak kapcsán a Vezess.hu, hogy egy autóst megbírságoltak egy ilyen magánúton. Az autós azon lepődött meg, hogy zöld rendszámosként nem ingyenes mindenhol a parkolás.

Több tucat magánutca, magánterület működik Budapesten akár saját parkolási renddel, akár saját díjszabással ? mondta el az autós oldalnak Sipos László, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelő bizottságának a tagja. Elmondta magyarázatként, hogy a főváros magánterületen lévő utcáit két részre kell bontani. Egyrészt vannak a közforgalom elől elzárt területek, az ezeken lévő épületeket – például irodaházakat – gyakran sorompó zárja el az illetéktelen autósoktól.

Másrészt léteznek a közforgalom előtt megnyitott utcák, amelyeket szintén két további csoportra lehet bontani. Az egyiknél a tulajdonos jogi személy – mondjuk az építtető cég – látja el az üzemeltetést, ilyen például a XI. kerületi Aliz utca egy része, ahol a fenti autóst megbüntették. Míg máshol az önkormányzat az üzemeltető.

Felmerül, hogy ki büntet ilyenkor? A Vezess.hu-nak a Fővárosi Rendészeti Igazgatóságnál közölték, hogy ők nem illetékesek a hasonló magánterületeken. Velük ellentétben például a XI. kerületi önkormányzat az, amely az Újbudán tevékenykedő parkolási társaságot ellátta azzal a feladattal is, hogy a magánutakon bírságolhatnak. 

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!


hvg.hu
Autó

Náluk is bevezették.



hvg.hu
Autó

Megugrott a számuk az utóbbi időben.