Az ügyészség szerint összebeszéltek, hogy pénzért futni hagyják a megállított autósokat, akiknek egy része nem is szabálytalankodott. Akár 12 évet is kaphatnak.

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette nyomoz két közlekedésrendészeti járőr ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőrök szeptemberben összebeszéltek: közös járőrszolgálatuk során az intézkedés alá vont gépkocsik vezetőitől ? arra hivatkozva alappal vagy anélkül, hogy közlekedési szabálysértést követtek el ? pénzt kérnek, cserébe pedig eltekintenek a szabálysértési eljárás kezdeményezésétől vagy a helyszíni bírság kiszabásától.

A nyomozás adatai szerint az elkövetők az M1-es autópályán közlekedő külföldi autósokra utaztak, és az ügyészség közleménye szerint ?szervezett módon, rendszeres haszonszerzésre törekedve követtek el korrupciós bűncselekményeket?.

Az ügyészség hétfőn összehangolt akciót hajtott végre az ügyben: motozást, kutatást, illetve szemlét tartottak, és az elkövetőktől 40 bolgár levát, 75 román lejt, továbbá 165 eurót foglaltak le.

Már mindkét elkövetőt kihallgatták, az egyikük beismerte, hogy elkövette a bűncselekményt, a másik nem tett vallomást. Szolgálati jogviszonyuk lemondással megszűnt.

A bűncselekmény, amellyel vádolják őket, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, a büntetési tétel felső határa azonban ? figyelemmel a halmazati szabályokra ? 12 év.



A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!