Kézben tartott mobillal pedig elég veszélyes közlekedni.

Minden második ember használ kerékpárt, rollert vagy valamilyen más olyan közlekedési eszközt, amelyet a ?mikromobilitási? eszközökként ismer a szakirodalom. Közülük minden ötödik, azaz a teljes lakosság tíz százaléka, szokott telefonozni közlekedés közben. Gyaloglás közben pedig szinte mindenki használja az okostelefonját; zenehallgatás, chat és a beszélgetés a leggyakoribb felhasználási módok ? derül ki az Opinio által az Aegon megbízásából készített reprezentatív kutatásból.

A vizsgálat szerint a megkérdezettek közel 80 százaléka veszélyesnek tartja a mobiltelefon használatát kerékpározás vagy rollerezés közben.

A telefonhasználat az esetek kétharmadában mobilon történő beszélgetést jelent, ugyanakkor még közülük is csak minden második ember használ headsetet. Meglepő adat, hogy három kerékpárosból egy gurulás közben is ?felelőtlen? módon használja az okostelefonját: headset nélkül beszél, chatel vagy közösségi oldalakon böngészik.

A kerékpárral és rollerral közlekedők között ugyanakkor minden második emberrel előfordult már, hogy menet közben használta az okostelefonját, de harminc százalék fölötti azok aránya is, akik saját bevallásuk szerint rendszeresen vagy néha használják a telefonjukat. 42 százalék ugyanakkor azt válaszolta, hogy soha nem használja a kütyüjét, miközben közlekedik.

Reményt keltő adat az is, hogy a gyalogosok háromnegyede elteszi az okostelefonját, ha zebrához ér.

A megkérdezettek 45 százalékának egy vagy több olyan ismerőse is van, aki szokta használni az okostelefonját, miközben részt vesz a forgalomban.

„A kézben tartott mobiltelefon a közlekedés minden résztvevője számára veszélyforrás, mert elvonja a figyelmet azokról a helyzetekről, amelyben reagálni kell, legyen szó biciklisről, rolleresről vagy éppen a járdán közlekedő gyalogosról. Nagyon sok múlik a felelős magatartáson, hiszen az is lehet veszélyes jelen esetben, amelyet konkrét jogszabály nem tilt? ? mondta Óberling József rendőr ezredes, az ORFK RFI Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője.

A jelenség visszaszorítása érdekében az Aegon és az ORFK-OBB figyelemfelhívó kampányt indít, vicces-ismeretterjesztő videókkal.A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!